Fyra heta köptips för börsen

Publicerad 2015-10-05 08:22

Aktietips Nobina, Autoliv och Novo Nordisk får köpråd i veckans Börsveckan, CLX rekommendationen teckna, medan tidningen anser att man bör avvakta med Axfood och Lexington.

För bussbolaget Nobina rekommenderade Börsveckan att inte teckna inför noteringen i våras, ”och det var rätt”. I veckans nummer lyfts rekommendationen dock till köp på grund av lågt p/e-tal, hög förväntad direktavkastning och ett starkt halvårsresultat.

Trots skönhetsfläckar i form av teknikrisk och lönsamhetstrend tror Börsveckan att noteringen för det Kistabaserade it-bolaget CLX, som anses ha en stark position på en växande marknad, kan bli bra. Sista teckningsdag är i morgon, tisdag.

Köprådet för danska Novo Nordisk upprepas, då nyheten om FDA-”ja” för det långverkande insulinet Tresiba inte anses fullt diskonterat i kursen.

Autolivs kapitalmarknadsdag var ”matig med nyheter”, och bland det viktigaste fanns tillväxtambitionen till 12 miljarder, potentiellt 15, före 2020. Den starka balansräkningen gör att bolaget värderas till 11,5 gånger rörelseresultatet skuldjusterat, vilket Börsveckan finner attraktivt.

För Lexington väntas däremot tuffare tider framöver, efter en stabil tillväxthistorik som måste ses i ljuset av att bolaget växt från låga nivåer. Rådet blir avvakta.

Axfoods försäljning och lönsamhet utvecklas stadigt åt rätt håll, men värderingen är ”alldeles för hög” skriver Börsveckan och anger 120 som en kurs då det åter är köpläge (stängningskurs i fredags: 136:50).

I finska Sampo lockar både attraktiv värdering och fin direktavkastning, och på en svajig börs borde mixen av risk och möjlighet vara attraktivt enligt Börsveckan, som sätter köpstämpel.

Börsveckans genomgång av fastighetsbolag med preferensaktier fortsätter, och i veckans nummer gås Agora och Högkullen igenom. Båda har nynoterade preferensaktier ”som kan bli intressanta på sikt, men för stunden passar vi”.

I en översikt av insideraffärer konstateras att den starkaste köpsignalen kom från Collector.

Dessutom passar Börsveckan på att ge en känga till Stockholmsbörsen för att inte kräva att insiders ska redovisa alla sina affärer, även de som görs via kapitalförsäkringar.