Två nya köpråd från Börsveckan

Publicerad 2017-03-27 08:09

Aktier Köp Torsten Janssons New Wave och avsalumassaproducenten Rottneros, avvakta Cloetta och Vitrolife, samt teckna inte omsorgsbolaget Ambea. Det är sammanfattningen av Börsveckan senaste nummer.

Ambea, kanske mer känt under sitt forna namn Carema, har tunga namn på ägarlistan men värderingen är hög i relation till vad man får för pengarna, anser Börsveckan och avstår.

Ambea har tydligare fokus och bättre tillväxtförutsättningar än Humana och det motiverar en premie mot det sistnämnda. Dessutom är stigande lönsamhet i Ambea att vänta, men osannolikt att det når så högt innevarande år.

”Således blir värderingen hög och slutsatsen är att introduktionspriset inte lämnar mycket på bordet för de nya investerarna”, skriver Börsveckan.

New Wave är tillbaka i gammal god form och det ser ganska bra ut framöver. Börsveckan ser en uppsida på 24 procent upp till 77 kr.

Cloetta gnetar på med lönsamheten och köpte Candyking till en försiktig värdering. Börsveckan frågar sig om Cloetta har köpt grisen i säcken. Med Börsveckans prognoser ligger Cloettas värdering mätt som ev/ebit på 15,3 procent.

”För ett bolag som knappt växer organiskt och har en direktavkastning kring 3 procent är det inget fynd”, skriver Börsveckan och upprepar alltså avvakta.

Vitrolife ser ut att vara på rätt spår, efter att tagit tillbaka förlorad mark i det fjärde kvartalet 2016. Börsveckan bedömer att bolaget har goda möjligheter att lyfta lönsamheten inom förvärvade verksamheten medan produktmixen har gått mot produkter med högre bruttomarginal.

”Det är ett knepigt läge som investerare och ett klassiskt dilemma där vi konstaterar att bolaget är riktigt bra, men aktien lite väl dyr”, skriver Börsveckan.

Rottneros går mot rekordår. Trots att varken massapris eller dollarkurs är på toppnivåer så är båda dessa tillsammans med elpriset på gynnsamma nivåer för en god resultatutveckling. Det stora beroendet av externa faktorer betingar en kraftig rabatt vilket man också får i dagsläget. Börsveckan anser att aktien är köpvärd på ett års sikt.

Efter ett par riktigt bra år var 2016 något av stolpe ut för SJR. Kursmässigt ser Börsveckan inte någon jättestor uppsida. Noterbart är SJR:s fina utdelning och ur det perspektivet är aktien helt okej att äga, enligt Börsveckan.