Två heta köptips för börsen

Publicerad 2015-09-07 08:11

Aktietips Köp Netent och Nilörngruppen, avvakta med Elekta, och behåll Cellavision om du är långsiktig.

Det är några av Börsveckans tips i veckans utgåva. Netents höga p/e-tal, 40 på nästa års vinst, tros vara en bra långsiktig investering, bland annat givet att företaget tros vara dubbelt så stort inom mindre än fem år.

Nilörns p/e-tal är mer beskedliga 11, och även om en viss rabatt gentemot resten av börsen på grund av ringa storlek och konkurrensutsatt marknad är befogad anser Börsveckan att aktien är attraktiv. Riktkursen sätts till 50 kronor, 18 procent mer än nuvarande nivå.

Elektas rapport var ett steg i rätt riktning, men bolaget har inte kommit tillräckligt långt för en köprekommendation, varför rådet blir att avvakta. Aktien värderas trots kursras kring p/e 22 för innevarande år, i linje med mer problemfria rivalen Varian.

Cellavision har efter sommarens vinstvarning och nya finansiella mål varit i hetluften. Börsveckan konstaterar att det nu gäller för ledningen att leverera på sin prognos, vilket kan vara vanskligt. Den långsiktige kan behålla sina aktier, men Börsveckan slopar köprådet tills vidare.

Aktietorgetlistade internetleverantören Bahnhof fortsätter att växa starkt, och storplacerare som Öresund, Didner & Gerge och SHB Fonder fortsätter att upptäcka bolaget. Börsveckan tror att de gjort helt rätt som köpt in sig, och anser att en kurs på runt 135 kronor – 23 procent över nuvarande kurs – finns på radarn inom ett år.

Den norska sakförsäkringsuppstickaren Protector hamnar på omslaget, och analysen mynnar ut i ett köpråd, med brasklappen att bolaget kräver lite uthållighet.

Sammansättningen av Börsveckans modellportfölj lämnas intakt.