Börsveckan: Tre aktier att köpa – fem att avvakta med

Publicerad 2017-11-06 08:23

Aktier Köp aktier i Momentum, Swedol och Acando. För Bahnhof, Bredband2, Addlife, BTS, Cellavision och Saab blir rekommendationen att avvakta. De råden ger Börsveckan i sitt senaste nummer.

Lönsamheten för B&B Tools-avknoppningen Momentum förbättras och Börsveckan ser en fortsatt fin uppsida i aktien det kommande året. Bortom räkenskapsåret 2018/2019 bedöms en marginalnivå på 5-5,5 procent som uthållig efter genomförda lönsamhetsåtgärder. Momentum kommer sannolikt göra kompletterande förvärv för att främja tillväxten, bedömer tidningen. Köprådet för aktien kvarstår.

Börsveckan höjer sina estimat för Swedol som bedöms ha en fortsatt fin kurspotential. Tidningen imponeras av starka delårsrapporter och ”en väldigt god integration av det stora förvärvet av Grolls”. Baserat på Börsveckans antaganden handlas aktien till ett enterprise value/ebit på knappt 11 för 2018. P/e-talet ligger kring 12 gånger.

Tidningen är beredd att ge Swedol en multipel på 12,5-13 för enterprise value/ebit med tanke på bolagets starka prestation och möjligheten till ytterligare förvärv för att nå upp till omsättningsmålet på 5 miljarder kr vid 2020. Det skulle innebära en riktkurs på 40 kr per aktie och en kurspotential på 20 procent. Köprådet för aktien består.

Både Bahnhof och Bredband2 uppges ha förutsättningar att fortsätta leverera god tillväxt. Som aktieplaceringar är Börsveckan inte lika övertygad. Börsveckans värdering av Bredband2 summerar till ett p/e-tal på 17,2 gånger eller enterprise value/ebit på 12. Denna värdering uppges vara lockande, men Börsveckan sätter främst ett frågetecken kring redovisningen och hur kunden räknas in direkt utan bindningstid. Tidningen står och väger men lutar åt att avvakta ett tag med Bredband2.

Börsveckan räknar med en tillväxt på 18 procent för Bahnhof under nästkommande år och att marginalen stärks något till 11,7 procent. P/e-talet ligger då vid 22,8 gånger eller ett enterprise value/ebit om 16,4. Det uppges vara ”ganska högt, om än välförtjänt”. Tidningen lutar även här åt att avvakta.

Håll koll på medicinteknikbolaget Addlife och köp vid nedgång. Till nuvarande höga värdering tar det emot att köpa, skriver Börsveckan. Tidningens prognoser för i år ger ett enterprise value/ebit på 27 och kring 23 för 2018. Rådet blir att avvakta.

Efterfrågan på strategi- och utbildningsbolaget BTS tjänster är hög där Nordamerika går bäst. Både omsättning och lönsamhet växer. Justerat för nettokassan på 82,5 miljoner kr blir enterprise value/ebit 11 för 2018 års förväntade röreleseresultat. Det motsvarar en liten premie gentemot genomsnittet bland it-konsulterna. Börsveckan gillar bolaget, men avvaktar med aktien just nu.

Saabs verksamhet utvecklas starkt men aktien har stigit kraftigt under det senaste året. Värderingen lämnar ingen större uppsida enligt Börsveckan som sänker rådet för aktien till avvakta.

Börsveckan tror på en fortsatt god tillväxt för it-konsulten Acando, men drar ned sina marginalantaganden något. ”Med en vinsttillväxt på knappt 15 procent, en hög direktavkastning och en fortsatt stark balansräkning som kan användas till fler förvärv så ser vi ingen anledning att byta ut köprådet i Acando för tillfället”, heter det i motiveringen.

Trots att Börsveckan ser det senaste kvartalet som ett snedskär snarare än en trend så anser Börsveckan inte att det är bråttom att köpa Cellavision. Tidningen bedömer att potentiella investerare kan avvakta bokslutet för tydligare tecken på hur lönsamheten kommer utvecklas framöver.

Börsveckan gör inga förändringar i sin portfölj för denna vecka.