Fyra heta investmentbolag – och några att avvakta med

Publicerad 2015-06-08 08:12

Aktietips Börsveckan går igenom ett antal investmentbolag i veckans nummer. Bäst förutsättningar ser tidningen i Lundbergs, Latour, Investor och Kinnevik.

Köpråd:

* Lundbergs: väntas slå index även det kommande året – sedan ett år har bolagets aktie stigit med 23 procent, och index 18 – och fortsatt köprekommendation utfärdas. Rabatten är historiskt låg, men spekulationer om sammanslagning med Industrivärden förekommer.

* Latour: tuffar på i bakgrunden och i det tysta, men blir ofta väldigt bra att äga. Industrirörelsen värderas till p/e 13,6 (börsen: 14,9) givet Börsveckans antaganden om vinst 2016. En ökad substansrabatt anses obefogad, varför köprekommendation utfärdas trots viss oro för det tunga innehavet i Assa Abloy.

* Investor: står stadigt med nuvarande portfölj. Direktavkastningen är måttlig, men Investorcaset handlar mycket om värdeutveckling.

* Kinnevik: med en aktiv ledning som visat bra prov på att hitta rätt i den nya digitala ekonomin är bolaget åter en intressant investering. Substansen är inte direkt lågt värderad med tanke på exempelvis Zalando, men å andra sidan får man en liten rabatt.

Sälj eller avvakta:

* Bure: historiken imponerar, men Börsveckan har svårt med Mycronic som historiskt varit instabilt och utgör halva Bure, även om fjolåret och det senaste kvartalet gick bra. ”Av det skälet passar vi på Bure.”

* Ratos: en hög direktavkastning lockar men räcker inte för att göra bolaget till en favorit: klen operativ utveckling rimmar illa med premiumvärderingen.

* Industrivärden: rimligt värderad, varför rådet blir att avvakta. Släpar efter många av konkurrenterna kursmässigt i år trots återhämtning, och Börsveckan tror att mönstret kommer att bestå.

* Melker Schörling AB: Hexagon står för lite mer för halva portföljen, och där ser Börsveckan ökad risk för bakslag framöver nu när värderingen stigit så pass. Det tillsammans med substansrabatten leder till en avvakta-rekommendation.

* Traction: förra veckans återköp är en positiv signal, men det och den positiva utvecklingen i Nilörngruppen kan inte kompensera för en totalt sett svag portföljutveckling – det finns enligt Börsveckan klart mer intressanta investmentbolag.

* Öresund: Börsveckan är tveksamma till portföljen som helhet, även om övervärden i Carnegie tycks stå för investerares vilja att handla Öresund nära substans – rabatten är 3 procent – och ser inget uppenbart köpläge just nu.

* Svolder: Börsveckan är positiva till de största innehaven som Saab, Acando och Beijer Alma, men har avvakta på Nolato och allt sammantaget känns det som att det inte finns någon större potential substansrabattmässigt.