Köptips från Börsveckan

Publicerad 2014-08-18 09:04

Aktietips Trädgårdsmaskiner och IT stämplas med köp i senaste numret av tidningen Börsveckan, tillsammans med en handfull neutrala aktieråd.

Husqvarna har sedan en tid arbetat hårt för att öka effektiviteten och höja lönsamheten. Medvind i USA kan ge extra vind i seglen till en redan stark lönsamhetstrend, menar Börsveckan som rekommenderar köp av aktien. Den försiktige kan dock välja att köpa tills efter rapporten för det tredje kvartalet.

Dist IT, tidigare Deltaco, är en tidigare köprekommendation som Börsveckan inte ser anledning att ompröva. Bolaget går bättre än väntat trots att det danska problembolaget inte ryckt upp sig ännu, anser tidningen som ser en kurspotential på 20 procent. Därtill kommer utdelningsavkastningen, för närvarande 3,8 procent.

Förväntningarna har varit ganska höga på teleoperatören Millicom som också lyckats möta dessa, skriver tidningen som dock inte tror att det räcker för att få fart på aktien. Avvakta.

Skidanläggningsbolaget Skistar faller inte heller Börsveckan i smaken. Avvakta och köp först om aktien går ner mot 70 kronor. Den stängde strax över 80 kronor i fredags. Bolaget kämpar med att hitta intäktskällor under sommarhalvåret och optimera vinsten under högsäsong, men utsikterna är inte särskilt ljusa såsom tidningen ser det. Värderingen på p/e 20 gör inte heller att aktien lockar.

Cavotec, som är inriktat på ellösningar för bland annat hamnar och flygplatser, har haft en tyngre resa på börsen, men det är ännu för tidigt att kliva på. Den senaste rapporten var svag och reser frågetecken. Börsveckan råder att avvakta med aktieköp.

Söktjänstbolaget Eniro var en av de största förlorarna under rapportperioden och trenderna i bolaget är oroväckande.

”Eftersom vi väntar oss att bidraget från Voice fortsätter att falla – och att det kan påverka kassaflödet kraftigt negativt – samtidigt som den digitala tillväxten är avlägsen, väljer vi ändå att avstå från aktien”, skriver Börsveckan.

Tidningen ser också risker om vinstnivån fortsätter att falla. Följden kan bli att bolaget får svårt att följa sin amorteringsplan och skulle Eniro på nytt kringgärdas av rykten om förestående nyemission kan aktien falla rejält.

Konsultbolaget Semcon har inte glänst på senare tid, men Börsveckan är inte redo att släppa sin köprekommendation. Den flyttas dock till turn-around-kategorin, vilket återspeglar högre risk.

Hotelloperatören Rezidor lockar många (samtliga analytiker som följer bolaget har köpråd) och Börsveckan håller med om att potentialen finns. Samtidigt är det frustrerande att lönsamheten aldrig vill lossna på riktigt. Tidningen vill se bättre siffror innan de är redo att sätta köpmarkering på aktien.