Fem färska köptips – och några aktier du ska undvika

Publicerad 2015-06-15 09:08

Aktietips Clas Ohlson, New Wave och Sweco får alla köpråd i veckans nummer av Börsveckan. Positiva omdömen ges också till Bahnhof och Nolato.

Swedol och Collector bör dock undvikas på nuvarande nivåer och bland veckans nyemissioner rekommenderas investerare att teckna Nordax, medan Nobina får tummen ner.

Hemmafixarkedjan Clas Ohlsons senaste kvartalsrapport var bättre än väntat, prognoserna upprepas och en expansion i Tyskland står på agendan. Visserligen kommer den internationella utbyggnaden inte att bidra till lönsamheten på kort sikt, men som drivkraft för tillväxten på lång sikt är den intressant.

Sett mot den bakgrunden, och med tanke på den relativt höga direktavkastningen, är Clas-aktien intressant till rådande värdering, menar Börsveckan och ger rådet köp.

Samma rekommendation ges till handelsbolaget New Wave, som i sin senaste rapport visade en riktigt bra tillväxt. Enligt vd Torsten Jansson tar bolaget marknadsandelar och läget har inte sett så ljust ut sedan 1997.

Risken bedöms av tidningen dock som hög, inte minst beroende på den stora nettoskulden. Värderingsmultiplarna avspeglar dock risken och aktien kan vara värd en chansning med stöd av den höga tillväxten, skriver tidningen.

Även teknikkonsulten Sweco får en köprekommendation efter en bra start på 2015. Det nyligen aviserade budet på holländska Grontmij får överlag gott betyg av BV, även om det ökar risknivån. Mindre kompletteringsförvärv väntar framöver.

På kort sikt är kurspotentialen måttlig, men för den långsiktige passar Sweco utmärkt i portfäljen, tycker Börsveckan.

Ett positivt omdöme ges även till bredbandsoperatören Bahnhof, som förra veckan köpte den mindre operatören Tyfon. Priset är bra, tycker Börsveckan, och allt talar för att ledningen satsar på rätt hästar. Aktien är inget skriande köp på nuvarande nivåer, men köprådet består.

Nolato ser mer attraktiv till dagens kurser och efter att vd flaggat för ökade intäkter inom affärsområdet Telecom.

Av nischbankerna Collector och Nordax är det den senaste som lockar inför sin notering. Aktien säljs till ett rimligt pris, tycker BV. Collector, som debuterade förra veckan, har ett bredare erbjudande än Nordax, men värderingen är i dagsläget ”rätt hög” och det finns skönhetsfläckar, tycker tidningen och rekommenderar avvakta.

Investerare gör sig också bäst i att hålla sig borta från bussbolaget Nobina, som är på väg till börsen. Skuldsättningen är hög, konkurrensen hård och ledningen cashar in rejält i samband med noteringen. Börsveckan ser ingen anledning till att man ska skynda sig att teckna.

Efter ett motigt år på börsen har järnhandelskedjan Swedol lyckats börja höja rörelsemarginalen från låga nivåer, men fortsatt framgång är långtifrån garanterad. Analytikernas prognoser är dock ”ganska offensiva” och Börsveckan tror inte att förbättringen blir så stor som marknaden väntar, varför rådet blir avvakta.

Husvagnstillverkaren Kabe har haft tuffa tider, och Börsveckan ser ingen vänding i sikte. Aktien är inte köpvärd, blir summeringen.