Byggmax har vänt den negativa trenden och kunde leverera en rapport för det andra kvartalet som var riktigt bra. Sektorkollegorna Clas Ohlson och Swedol värderas till p/e 21 respektive 20 för 2015 och Byggmax, vid en aktiekurs på 78 kronor, värderas till p/e 18,3 för samma år.
”Att (Byggmax) givet historiken handlas med en mindre rabatt är förvisso rimligt, men tror man på att Byggmax i dag är ett bättre bolag med en stabilare plattform framstår det lite väl snålt, inte minst med tanke på att Byggmax faktiskt växer väsentlig bättre än båda jämförelsebolagen ovan”, skriver Börsveckan och upprepar köprekommendationen.
Nischbanken Nordax har inte fått någon lysande start på börsen och en tveksam halvårsrapport hjälpte inte direkt. Börsveckan ser dock potential.
”Lyckas Nordax nå 2:80 kronor i vinst per aktie i år så värderas aktien till 15,2 gånger vinsten till dagskurs 42:50 kronor. Vi tror det är möjligt och ser multipeln som väl låg för ett högeffektivt bolag som växer 20 procent. Men trenden för nyutlåningen är värd att hålla koll på”, skriver Börsveckan och behåller köprekommendationen.
Fordonsunderleverantören VA Automotive, noterat på First North sedan december förra året, har haft det lite knackigt hittills men ledningen tror på ett starkt andra halvår och det behövs för tittar man på balansräkningen finns risk för nyemission om inte resultatet stärks väsentligt under andra halvåret. Marknaden tror annat och aktien har tappat mer än en tredjedel av sitt värde sedan 1 december.
”Vi ser en risk att ledningen kommer att behöva revidera sin helårsprognos så småningom och aktien lockar inte givet den höga skuldsättningen, korta historiken som börsnoterat bolag samt fordonsbranschens konjunkturkänslighet. Nedsidan är större än uppsidan i dagsläget”, skriver Börsveckan och råder till att avvakta.
Betssons aktie har haft ett rejält kurslyft under sommaren men Börsveckan tror att det finns mer att hämta om ledningen fortsätter att hitta fina förvärvsobjekt. Betsson har investerat tungt i en teknisk plattform som smidigt kan integrera nya spelsajter och förvärven av holländska Oranje Kroon och georgiska Europe-Bet är särskilt uppmuntrande. Samtidigt är riskkapitalbolagen försiktiga med uppköp i denna sektor vilket gör att priserna på köpobjekt inte rusar i väg.
”Lyckas Betsson genomföra 1-2 liknande förvärv varje år så kan vinsttillväxten kommande fem år mycket väl nå 10-15 procent årligen – trots en omreglering i Norden”, skriver Börsveckan och upprepar köp till nuvarande kurs.
MTG hade ett andra kvartal som var bättre än väntat och bolaget har gjort stora investeringar som ökar intäkterna.
”Men även om direktavkastningen är god och halvårsrapporten pekade i rätt riktning så tillhör inte MTG våra favoritaktier. Bolaget kämpar i motvind och aktien är inte överdrivet billig”, skriver Börsveckan som avvaktar med aktien.
SHB höjs till köpråd. Tre av fyra storbanker, inklusive SHB har gått sämre än index hittills i år.
”Det är ett svårt ekonomiskt läge att navigera och utmaningarna är stora. Men kan någon, kan Handelsbanken”, skriver Börsveckan.
Samtidigt sänks rekommendationen för SEB från köp till avvakta. SEB:s andra kvartal var relativt bra, med en besvikelse på räntenettot som enda stora minuspost. Bankens paradnummer provisionsintäkter var riktigt bra, men Börsveckan frågar sig om inte mer stabila intäkter är att föredra inför hösten.
”Vår bedömning är att stabilitet kommer att premieras och då framstår SHB som ett bättre val, premievärderingen till trots”, skriver Börsveckan.
Probi skördar framgångar i Nordamerika och sår nya frön på fler marknader som kan bli nya tillväxtområden. Bolagets strategi är sund och resultaten övertygande, enligt Börsveckan. Visst finns risk för negativ överraskning under tredje kvartalet nu när förväntningarna stiger, men på längre sikt ser det ut som om prognoserna är försiktiga.
”Vi tar en chansning och höjer rådet till köp med stöd av den starka historiken och tillväxtpotentialen, trots hög värdering”, skriver Börsveckan.
Fönstertillverkaren Inwido värderas till lågt p/e-tal på ganska konservativa vinstprognoser och det kan man inte säga om så många bolag. Ratos sålde två tredjedelar av sitt innehav i Inwido nyligen och äger just nu drygt 10 procent. Sannolikt kommer Ratos vilja sälja de aktierna också så småningom och det i sig kan vara en förklaring till den relativt försiktiga värderingen.
”För den som är långsiktig ser faktiskt Inwido ut att vara ett bra köp på nuvarande nivåer runt 87 kronor”, skriver Börsveckan.