BÖRSVECKAN: KÖP AMBEA, SBB OCH NEOBO

2023-02-27 08:12:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börsveckan rekommenderar köp av aktier i omsorgsbolaget Ambea, fastighetsbolaget SBB och dess avknoppade hyresbostadsföretag Neobo, samt upprepar sin köprekommendation för bemanningsföretaget Dedicare.

Det framgår av det senaste numret där det samtidigt ges avvakta-rekommendation för medicinteknikbolaget Boule Diagnostics, mobilspelsbolaget G5 Entertainment, gjutteknikföretaget Sintercast, aluminiumproduktbolaget Gränges och optikerbolaget Synsam.

När det gäller Ambea noterar Börsveckan att aktien har gått svagt en tid och att den föll kraftigt i spåren av sektorkollegan Humanas indragna tillstånd samt efter en till synes svag kvartalsrapport.

"Vi undrar dock om inte kursfallet förstärks av att fondförvaltare inte vill ståta med Ambea i portföljen", skriver Börsveckan som även tror på ökad lönsamhet igen under 2024.

Beträffande köprekommendationen på SBB anser Börsveckan att värderingen kring 11x den justerade intjäningsförmågan är billigt för ett samhällsfastighetsbolag med långa och stabila kassaflöden från offentliga sektorn.

SBB meddelade nyligen en potentiell avknoppning av bostadsutvecklaren Sveafastigheter.

"Med en högre andel samhällsfastigheter så ökar också möjligheterna att kompensera sig för inflationen, men vi hade gärna sett att SBB kanske bibehöll eller rentav minskade utdelningen en smula för att konsolidera balansräkningen ytterligare härifrån", skriver tidningen.

SBB föreslår en utdelningshöjning från 1:32 till 1:44 kronor för stamaktien. Man kan dock fråga sig om det verkligen blir en utdelningshöjning eftersom bolaget erbjuder aktieägarna att växla in utdelningen i aktier eller att ta kontanter, resonerar Börsveckan.

För det nyligen avknoppade bostadsbolaget Neobo uppger Börsvecken att hyresbostäder inte är i ropet nu och att Neobo har en krisvärdering sett till redovisad substans.

"Även konservativt räknat så går det att se en väsentlig uppsida i aktien just nu", skriver tidningen.

"Visst kan det bli värre än vad vi räknat med men Neobo har inga akuta problem på kort sikt och det bör gå att koncentrera beståndet där även kraftigt rabatterade affärer realiserar värden givet den låga värderingen", heter det.Direkt-SE