Börsveckan granskar investmentbolag

Publicerad 2012-06-11 08:35

Börsveckan har granskat de Stockholmsnoterade investmentbolagen och kommit fram till att man vid investeringar i denna sektor bör se mer till substansen än rabatten.

Börsveckan har hittat en hel del köpråd: Traction, Industrivärden, Kinnevik, Latour och Novestra. En aktie, Havsfrun, får säljrekommendation. De flesta är Börsveckan dock neutrala till.

Traction har en stark finansiell ställning och en mängd innehav som slagit index med råge i år. Ändå ligger substansrabatten på nära 30 procent, dubbelt så högt som det historiska genomsnittet. Börsveckan ser ingen anledning att Traction inte ska komma tillbaka till 15 procent och ser därför bolaget som bland de mest attraktive investmentbolag just nu.

Creades har fått en bra start sedan börsintroduktionen i februari och bolaget har en intressant portfölj. Men substansrabatten är för liten för att det ska vara ett bra köpläge, enligt Börsveckan som väljer att ge aktien en neutral rekommendation.

Den svaga börsen betyder en stängd avsättningsmarknad och ökade
finansieringskostnader och detta drabbar private equity-bolagen med större transaktionsberoende än traditionella investmentbolag. Ratos är ett sådant och detta gör att Börsveckan ställer sig neutral till aktien just nu, trots Ratos fina historik och ett kursras som gör att aktien börjar se intressant ut.

Industrivärden, med sin rabatt i linje med det historiska snittet och en
relativt hög skuldsättning, är på flera sätt Investors motpol, enligt
Börsveckan. Industrivärden har också en mer attraktivt portfölj. Risken är
rimlig och direktavkastningen bra. Detta tillsammans motiverar köp.

Kinnevik dras med rekordhög substansrabatt och detta tillsammans med att aktiviteten är hög och finanserna starkt, skapar fint köpläge, enligt
Börsveckan. Om Kinneviks substansrabatt går ner mot historiska 25-procentsnivån, vilket inte ska ses som omöjligt, innebär det en uppsida på 35 procent vid dagens kurs 130 kronor.

Börsveckan gillar Latours mix: De noterade innehaven, med Assa Abloy i spetsen, är konjunkturstabila och bra på sikt och industrirörelsen ger en fin hävstång i bättre tider.

Havsfruns substansrabatt låg nära 50 procent vid slutet av april och det är mycket högt givet att investerare själva kan replikera en stor den av
investeringsportföljen.

Därtill är förvaltningskostnaderna fortfarande alldeles för höga. I fjol gick investeringsportföljen sämre än den index som Havsfrun själva jämför sig med och så har det sett ut de senaste fem åren. Det finns alltså ingen anledning att låta Havsfrun förvalta dina pengar, enligt Börsveckan.

Lilla Spiltan har Warren Buffet som förebild men resultatet skiljer sig åt ganska mycket. Sammantaget ser Spiltan lovande ut och kursen bör stiga i takt med substansvärdet. Den som vill köpa få vänta till onsdag då nästa handelsperiod inleds på Alternativa Aktiemarknaden. Börsveckan avstår dock för tillfället.

Öresund-aktien är inte anmärkningsvärt billig, portföljen är okej men inget extra och Börsveckan vill inte betala för tidigare prestationer när så mycket har förändrats. Rådet blir att passa.

Melker Schörling har byggt upp en imponerande portfölj, med spännande bolag som AAK och Hexagon samt defensiva alternativ som Securitas. Det har dock varit svårt att uppbåda något riktig entusiasm för Melker Schörling-aktien. Anledningen är att det finns större värde i att plocka russinen ur kakan i stället för att köpa hela buketten via Melker Schörling.

Svolder har konsoliderat portföljen på senare år och rabatten ligger precis där den ska vara, enligt historiken. De största portföljinnehaven är bra bolag men inte särskilt lågt värderade. För den som jagar utdelning kan dock aktien vara bra då Svolders direktavkastning ligger på en bit över 5 procent.

Bure har fått revansch i år, efter ett riktigt dåligt 2011. Kursuppgången på 40 procent begränsar tyvärr uppsidan. Oddsen för att Bure ska få ner
substansrabatten en del är inte så dumma men Börsveckan väljer ändå inte aktien, främst för att Börsveckan inte gillar det största innehavet, Micronic Mydata.

Investor har gett en hygglig avkastning över tiden och bolaget har varit mycket följsamt med konjunktur och belåning än vad som syns i den oförtjänst höga rabatten. Men Börsveckan gillar inte riktigt profilen på Investors portfölj.

Novestra har också gett bra avkastning de senaste tio åren. Bolaget har en koncentrerad, bra portfölj och för den som har tålamod att vänta ut kommande exits kan aktien bli en bra placering spå dagens kursnivå. Samtidigt ska man ha klart för sig att bolag med Novestras inriktning kan ha svårt för att hävda sig på dagens turbulenta aktiemarknad.

Vostok Naftas tillgångar har hög rabatt vilket speglar en knackig rysk ekonomin och svalt intresse för ryska aktier. Tinkoff och TNK-BP är de som lockar i Vostoks portfölj men det räcker nog inte för att motivera ett köp.

Plusfaktorer är att bolaget arbetar målmedvetet för att sänka substansrabatten genom återköp och att huvudägaren Lukas Lundin har förklarat sig villig att likvidera hela bolaget om inte rabatten försvinner.