Köptips Tidningen Börsveckans senaste nummer är en special om IT-konsulter där tidningen rekommenderar köp av CAG, Proact, Tieto Evry och Addnode.

Tidningen ger samtidigt rådet avvakta för Knowit, Precio Fishbone, Exsitec, Softronic, B3 och Ework.

Lilla konsulten CAG har en intressant inriktning mot säkerhetssegmentet och har dessutom hälften av intäkterna från offentlig sektor.

På försiktiga prognoser för 2021 värderas inte CAG högre än 8,3 gånger ebit med en direktavkastning som letar sig uppåt 5 procent. Det anser Börsveckan vara ganska attraktivt sett till risker/möjligheter och aktien får en köpstämpel på 12 månaders sikt.

Datalagring är hett och Proact är stor inom denna nisch. Börsveckan kommer fram till värderingen ev/ebita på 10 för 2021 för Proact. Visst finns det enligt tidningen risker i konjunkturen och ett frågetecken för molnförsäljningen, men prislappen anses ändå i underkant. Rekommendationen blir köp.

När Tieto gick samman med Evry lovades stora synergier, som pandemin satt en del käppar i hjulen för. Värderingen anses dock attraktiv och mer finns att göra internt för att lyfta marginalerna, skriver Börsveckan. Med dagens kurs är p/e cirka 11 gånger, vilket bedöms attraktivt och lägre än vad Tieto historiskt värderats till – snittet är p/e 15-16. Rekommendationen blir köp.

Pandemin sätter spår i Addnodes omsättning som minskar organiskt, men där förvärv kompenserar. Addnodes historik av transaktioner gör bolaget motståndskraftigt i motvind, enligt Börsveckan.

Justerat för nettoskulden värderas rörelsen till 7.930 miljoner kr, motsvarande 17 gånger ebita för 2021. Det är högre än de flesta andra konsulter, men befogat givet bolagets fina historik. Rådet blir köp även för Addnode.

Knowit betraktas som välskött men värderingen har dragit iväg. Om man räknar med en obefintlig organisk tillväxt och en marginal som bibehålls genom synergierna så värderas Knowit till ev/ebita 15. Det kan visa sig vara en för försiktig prognos och att Knowit har mer att ge enligt Börsveckan, men tidningen ser bättre lägen på annat håll till dagens rimliga värdering. Rekommendationen blir avvakta.

Precio Fishbone är ett kombinerat konsult- och programvarubolag med fokus på Microsoftbaserade lösningar. Med den försvagning i tillväxttakt som syntes under hösten tar Börsveckan höjd för en lite mindre inbromsning under 2021 och en tillväxt på knappt 3,5 procent. Justerat för nettokassan blir ev/ebita relativt höga 18,7 för 2021 på tidningens prognoser. Även om lönsamhetsnivån imponerar liksom den operativa utvecklingen blir det svårt att rekommendera köp, enligt tidningen som i stället rekommenderar avvakta.

Nykomlingen Exsitec fortsatte att leverera fin tillväxt i tredje kvartalet och dessutom med rejält stigande marginaler. På uppdaterade estimat för 2021 ligger värderingen på ev/ebita 13, vilket anses rimligt till den fina tillväxt Exsitec levererar, men samtidigt lämnar en begränsad uppsida. Sammantaget ser det ut som ett välskött bolag med stark balansräkning och för tillfället stark tillväxt, men högre värdering är svårt att motivera anser Börsveckan som rekommenderar avvakta.

Softronic har förbättrat lönsamheten och bolaget är välskött, men uppsidan är efter åters uppgång begränsad, enligt Börsveckan.

Skulle Softronic lyckas behålla ungefär samma marginal som i år blir ev/ebit cirka 8,5 och p/e-talet cirka 15. Detta kan dock bli tufft enligt tidningen, då årets vinst stöds av rejäla besparingar och sannolikt en del statligt stöd. Tidningen ser därför bättre möjligheter på annat håll.

År 2020 började bra för B3, men sen kom covid. Lönsamheten har stått pall tack vare stöd och besparingar. Bolaget värderas enligt Börsveckan till ev/ebit runt 10 för 2021.

”B3:s svaga lönsamhetshistorik oroar och vi ser bättre alternativ på annat håll”, skriver Börsveckan och rekommenderar avvakta.

Ework har varit en besvikelse de senaste åren där fenomenal tillväxt har bytts ut mot en påtaglig marginalpress. Prispressen där bruttomarginalen fallit genom åren är en huvudvärk, men någonstans måste också den rimligtvis nå sin botten. Börsveckan väljer att avvakta, men håller aktien under bevakning.

 

Foto: istockphoto
Aktier
Mest köpta och sålda aktierna i mars
Börsen
FI inleder undersökning mot NordnetGäller blankning i Moment Group
Sektor
Blackrock: Därför gillar vi fortfarande tech-aktierKöpläge om sektorn faller ytterligare
Börsen
Småsur avslutning på onsdagsbörsen
Analys
DNB: 2021 ser ut att bli starkt år för SSAB
Sektor
Vätgassektorn fortsätter stiga efter Barclays analys
Aktie
UBS dyker upp som blankare i Kambi
USA
USA: Skattehöjningar betalar Bidens infrastrukturpaketHöjer bolagsskatten till 28 procent
Börsen
Kina överväger ny börs för att locka utlandsnoterade bolag
Analyser
Här är onsdagens aktierekar
Rapport
Miljardtapp för H&MResultatet ändå bättre än analytikerförväntningarna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bostadsrättspriser fortsätter uppåt under hög omsättning
Notering
Polestar sägs överväga börsnotering
Utdelningar
Aktierna som handlas utan rätt till utdelning i dag
Affär
EQT i exklusiva samtal med Cerba Healthcare
Analys
UBS: Volvos problem med leveranskedjan underskattasAktien frikopplad från grundläggande cykliska trender
Fondspararna flyr från hållbar energiBreda Sverigefonder och globalfonder lockar
30/3
Trading Direkt: Bornold om "gråhandeln" i Klarna
Konjunktur
Berenberg: Mer optimistiska om Europa trots ny vågBNP på förkrisnivå 1 kvartalet 2022
Analys
Immunovia: ABG upprepar sälj efter valideringsresultatMen aktien stiger på börsen
Konjunktur
Analytiker: Sverige i startblocken när restriktionerna lättasTillväxtkraft som bara väntar på att få släppas lös
Sektor
Vätgas: Barclays spår 150 gånger större sektor år 2030
Foto: Hasse Holmberg/TT
Undersökning
SBAB: Allt fler tror på högre fritidshuspriser i år
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens aktierekar
Valuta
Hammer: Räkna med säsongsmässig motvind för kronan"Successivt sämre för kronan"