Köptips Tidningen Börsveckans senaste nummer är en special om IT-konsulter där tidningen rekommenderar köp av CAG, Proact, Tieto Evry och Addnode.

Tidningen ger samtidigt rådet avvakta för Knowit, Precio Fishbone, Exsitec, Softronic, B3 och Ework.

Lilla konsulten CAG har en intressant inriktning mot säkerhetssegmentet och har dessutom hälften av intäkterna från offentlig sektor.

På försiktiga prognoser för 2021 värderas inte CAG högre än 8,3 gånger ebit med en direktavkastning som letar sig uppåt 5 procent. Det anser Börsveckan vara ganska attraktivt sett till risker/möjligheter och aktien får en köpstämpel på 12 månaders sikt.

Datalagring är hett och Proact är stor inom denna nisch. Börsveckan kommer fram till värderingen ev/ebita på 10 för 2021 för Proact. Visst finns det enligt tidningen risker i konjunkturen och ett frågetecken för molnförsäljningen, men prislappen anses ändå i underkant. Rekommendationen blir köp.

När Tieto gick samman med Evry lovades stora synergier, som pandemin satt en del käppar i hjulen för. Värderingen anses dock attraktiv och mer finns att göra internt för att lyfta marginalerna, skriver Börsveckan. Med dagens kurs är p/e cirka 11 gånger, vilket bedöms attraktivt och lägre än vad Tieto historiskt värderats till – snittet är p/e 15-16. Rekommendationen blir köp.

Pandemin sätter spår i Addnodes omsättning som minskar organiskt, men där förvärv kompenserar. Addnodes historik av transaktioner gör bolaget motståndskraftigt i motvind, enligt Börsveckan.

Justerat för nettoskulden värderas rörelsen till 7.930 miljoner kr, motsvarande 17 gånger ebita för 2021. Det är högre än de flesta andra konsulter, men befogat givet bolagets fina historik. Rådet blir köp även för Addnode.

Knowit betraktas som välskött men värderingen har dragit iväg. Om man räknar med en obefintlig organisk tillväxt och en marginal som bibehålls genom synergierna så värderas Knowit till ev/ebita 15. Det kan visa sig vara en för försiktig prognos och att Knowit har mer att ge enligt Börsveckan, men tidningen ser bättre lägen på annat håll till dagens rimliga värdering. Rekommendationen blir avvakta.

Precio Fishbone är ett kombinerat konsult- och programvarubolag med fokus på Microsoftbaserade lösningar. Med den försvagning i tillväxttakt som syntes under hösten tar Börsveckan höjd för en lite mindre inbromsning under 2021 och en tillväxt på knappt 3,5 procent. Justerat för nettokassan blir ev/ebita relativt höga 18,7 för 2021 på tidningens prognoser. Även om lönsamhetsnivån imponerar liksom den operativa utvecklingen blir det svårt att rekommendera köp, enligt tidningen som i stället rekommenderar avvakta.

Nykomlingen Exsitec fortsatte att leverera fin tillväxt i tredje kvartalet och dessutom med rejält stigande marginaler. På uppdaterade estimat för 2021 ligger värderingen på ev/ebita 13, vilket anses rimligt till den fina tillväxt Exsitec levererar, men samtidigt lämnar en begränsad uppsida. Sammantaget ser det ut som ett välskött bolag med stark balansräkning och för tillfället stark tillväxt, men högre värdering är svårt att motivera anser Börsveckan som rekommenderar avvakta.

Softronic har förbättrat lönsamheten och bolaget är välskött, men uppsidan är efter åters uppgång begränsad, enligt Börsveckan.

Skulle Softronic lyckas behålla ungefär samma marginal som i år blir ev/ebit cirka 8,5 och p/e-talet cirka 15. Detta kan dock bli tufft enligt tidningen, då årets vinst stöds av rejäla besparingar och sannolikt en del statligt stöd. Tidningen ser därför bättre möjligheter på annat håll.

År 2020 började bra för B3, men sen kom covid. Lönsamheten har stått pall tack vare stöd och besparingar. Bolaget värderas enligt Börsveckan till ev/ebit runt 10 för 2021.

”B3:s svaga lönsamhetshistorik oroar och vi ser bättre alternativ på annat håll”, skriver Börsveckan och rekommenderar avvakta.

Ework har varit en besvikelse de senaste åren där fenomenal tillväxt har bytts ut mot en påtaglig marginalpress. Prispressen där bruttomarginalen fallit genom åren är en huvudvärk, men någonstans måste också den rimligtvis nå sin botten. Börsveckan väljer att avvakta, men håller aktien under bevakning.

 

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Positiv veckostart
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"