Börsen Köpenhamnsbörsen rasar på måndagen efter att tungviktaren Novo Nordisk fått omfattande produktionsproblem i USA. Nordens största bolag faller tvåsiffrigt vilket drar med sig index. Som mest handlades OMXC25 ner 5 procent i den inledande handeln.

Novo Nordisk uppger att en kontraktstillverkare som fyller sprutor för bolagets viktminskningspreparat Wegovy drabbats av produktionsstopp, efter problem med så kallad god tillverkningssed. Novo Nordisk spår att bolaget inte kommer att kunna möta efterfrågan i USA under första halvåret 2022, som en följd av den stoppade tillverkningen. Bolaget räknar med att åter kunna möta efterfrågan i USA under andra halvan av 2022.

Tillverkningsproblematiken kommer inte att påverka de tidigare kommunicerade finansiella utsikterna för 2021, skriver bolaget i pressmeddelandet.

I spåren av beskedet har flera analyshus sänkt sina rekommendationer för aktien. Exempelvis har JP Morgan dragit ned rådet till neutral.

Novo Nordisk är Nordens största bolag sett till börsvärde, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Aktien handlas cirka 13 procent ner en kvart efter börsöppning medan index samtidigt hade repat sig något och noterades 3,9 procent ner.