Podd I Börspanelens senaste avsnitt diskuteras börspsykologi och dagsformen för Stockholmsbörsen. Som vanligt slutar sändningen med några aktuella köpråd.

Börspanelen består av en rätt välkänd kvintett börsnördar: Privata Affärers populäre aktieskribent Marcus Hernhag, börspsykologen Lars-Erik Boström, aktiestrategen Arne Kavastu Talving, investeringsspecialisten Ludvig Rosenstam Åhman och panelens moderator Jan Sterner. Alla fem är också författare till uppskattade aktieböcker. I senaste avsnittet medverkar tre femtedelar av panelen, Hernhag, Boström och Sterner. Dagens huvudtema är börspsykologi.

Jan: Ge en kort sammanfattning av ämnet börspsykologi och varför det är så viktigt.

Lars-Erik: Börsen är egentligen ett kollektivt mått på stämningsläget bland alla investerare. Och de reagerar ofta känslomässigt, ibland rationellt och ibland inte så rationellt. Ofta sker olika impulser i hjärnan som gör att besluten inte blir som bäst, t ex när man säljer i panik av rädsla att börsen ska gå ner ytterligare.

Olika hjärnspöken är vanliga. Som att du tolkar bara information som styrker din egen teori och blundar för motsatserna. Det är också lätt att överskatta sin egen förmåga när affärerna går bra. Eller att helt enkelt följa grupptrycket och göra som alla andra, utan egen kritisk eftertanke. Det finns många sådana exempel med psykologiska fällor som gör oss till bättre eller sämre placerare.

Jan: Vad betyder börspsykologi för dig Marcus?

Marcus: Våra känslor sägs ha en kraft som är mer än 200 000 gånger starkare än vår logik. Att kunna tänka rationellt när något oväntat händer på börsen är viktigt för avkastningen. Vi måste verkligen arbeta mentalt för att klara av sådana situationer. Därför är börspsykologi mycket viktigt.

Jan: Vilka är de vanligaste misstagen vi gör, det vill säga feltänk som gör oss till sämre aktiesparare. Ge några exempel.

Lars-Erik: Det finns många. Ett vanligt misstag är att tro att du inte påverkas av andra placerares beteenden. Kalla det gärna för självbedrägeri. Ett annat vanligt fel, särskilt i positiva marknader, är att tro att ett positivt resultat beror på att du har en bra strategi. Det behöver inte alls hänga ihop. Kan lika gärna vara tillfälligheter eller tur.

Jan: Vi har säkert alla gjort börspsykologiska misstag. Jag har gjort många. Bland annat lyssnat på vänner och bekantas aktietips i tron att de visste något som jag inte visste. Dyrköpt erfarenhet. Vilket är ditt största misstag, Marcus?

Marcus: Jag har ibland haft svårt att köpa aktier som gått upp rejält, trots att de sen visat sig vara fortsatta vinnare. Och motsatt, köpt alldeles för tidigt i långa nedgångar. Det är lätt att titta för mycket på bolagens kurshistorik.

Jan: Hur blir vi smartare och undviker fallgroparna?

Marcus: Ha en bra strategi för dina placeringar och, framför allt, håll dig till den när det börjar kännas osäkert på marknaden.

Lars-Erik: Läs min bok Börsens Psykologi, som lär dig att vinna över dina hjärnspöken och lyckas bättre med aktieaffärerna. Skämt åsido, här är tre viktiga faktorer för att välja rätt strategi:

  • Den ska visa god historisk, dvs ha fungerat väl under lång tid.
  • Den måste ha en finansiell logik, som t ex Marcus favorit utdelningsstrategin.
  • Den ger en beteendemässig fördel när andra placerare gör sina misstag.

Jan: Låt oss också prata lite om börsläget just nu. Hur länge kan kurserna fortsätta klättra vidare. Ger de senaste kvartalsrapporterna någon vägledning?

Marcus: Ja det tycker jag. Vi har sett en hel del omvända vinstvarningar från bolagen och bra kvartalsrapporter. Framför allt har resultaten varit bra men intäktstillväxten har inte imponerat lika mycket. Bolagen verkar vältrimmade och redo för en bättre konjunktur med stigande försäljning. Börstrenden sammantaget känns rimlig även om uppgången hittills i år varit lite för brant och borde avta. Jag är dock som vanligt börsoptimist.

Lars-Erik: Visst finns det signaler som tyder på en viss överoptimism och det brukar leda till en kursrekyl. Det behöver inte alls var dåligt, eftersom det skapar en bättre finansiell balans på marknaden. Alla trendföljande indikatorer pekar dock fortsatt uppåt.

Jan: Vad vågar ni köpa idag i ett långsiktigt perspektiv?

Marcus: Jag har själv nyligen ökat i två innehav. Dels månadsutdelande fastighetsbolaget Cibus Nordic, som specialiserat sig på fastigheter för dagligvaruhandeln. Bolaget ger en bra direktavkastning. Dels finska försäkringsbolaget Sampo som också har hygglig direktavkastning. Men framför allt gynnas bolaget av stigande marknadsräntor. Aktien är således en försäkring mot stigande räntor, vilket skulle missgynna andra delar av mitt aktiesparande.

Lars-Erik: Har en liten mer udda spaning med högre risk. Jag kan tänka mig en fortsatt stigande trend på råvarusidan, vilket skulle gynna bolag som Epiroc, Lundin Gold och Boliden. Jag avvaktar dock gärna en rekyl i de bolagen och köper in mig inför nästa språng.

Jan: Tack till alla som lyssnar och på återhörande.