Podd Vad betyder coronapandemin för börsen? Och vad händer sen? Vinnare och förlorare koras i nytt avsnitt av podden Börspanelen.

Privata Affärer kan som vanligt bjuda på ett sammandrag av poddens nya avsnitt. Börspanelen består av fem välkända börsnördar med den gemensamma nämnaren att de alla är författare till storsäljande aktieböcker, som du dessutom kan köpa genom Privata Affärer.

De fem är: Marcus Hernhag, aktieskribent med mycket populärt chatforum i denna tidning och författare till sex aktieböcker, Arne Kavastu Talving, trendföljande aktieanalytiker, Lars-Erik Boström, aktiestrateg och börspsykolog, Ludvig Rosenstam Åhman, investeringsspecialist vid Danske Bank och Jan Sterner, ekonomijournalist och aktiebokförläggare.

Jan: Vad är det viktigaste som hänt i börsens värld sen vi träffades senast?

Arne: USA-valet hade starkt fokus från börsen och nu är det över. En annan stor nyhet var att coronavaccinet närmar sig en lösning. Jag har aldrig varit med om en så snabb sektorrotation på börsen som vaccinnyheten förorsakade. De mest nertryckta bolagen fick snabb revansch, kanske för snabb.

Marcus: Vi fick en tydlig rekyl på börsen i slutet av oktober, men sen dess har kurserna tuggat sig upp igen. Jag tycker det är ett tydligt styrketecken att börsindex ligger på nya rekordnivåer.

Ludvig: Oktober var en svag månad på grund av osäkerhet inför presidentvalet i USA och amerikanska stimulansåtgärder samt osäkerhet inför covid 19. Med mindre osäkerhet blev november starkare.

Jan: Hur tolkar ni alla glada delårsrapporter för Q3?

Arne: Förvånansvärt starka med hänsyn till pandemiomständigheterna.

Marcus: Relativt bra siffror över lag men mer blandat utfall i kursreaktionerna.

Ludvig: En av de bästa rapportsäsongerna någonsin särskilt i jämförelse mot förväntningarna. En förklaring är börspsykologisk, där vi antar att det som händer i närtid också fortsätter i framtiden.

Jan: Var står vi just nu när smittspridningen ökar samtidigt som börskurserna slår rekord. Är det rimligt att ta ut all glädje i förskott?

Marcus: Ett väntat vaccin borde inte få köparna på börsen att hoppa jämfota. Det verkar snarare finnas för mycket pengar där ute som bränner i fickorna på många.

Arne: Marknaden tittar 6-9 månader framåt. Kan inte bolagen leverera bra resultat då blir det bakslag. Håller förväntningarna så är dagens kurser rimliga.

Ludvig: Det positiva med ett vaccin är ändå att marknaden kan bortse delvis från en ökad smittspridning just nu och fokusera på en mer långsiktig tillväxt.

Jan: Vad är det egentligen som driver börsen? Företagens vinster, enligt klassisk grundsyn, förväntningar eller förhoppningar, stimulanspaket eller brist på alternativ? Hur hänger det ihop?

Ludvig: Företagsvinsterna betyder mest på lång sikt. På kort sikt spökar förväntningar om resultaten 2021. Ökad penningmängd har historiskt alltid bidragit till höjda kurser. Låga räntor bidrar.

Markus: Många väntar sig en tydligare högkonjunktur under nästa år. Jag tror det är mycket vad marknaden hoppas på.

Arne: Fyra punkter.

  • Bolagen går bra.
  • Det finns för mycket pengar på marknaden.
  • Det finns får få andra bra placeringsalternativ.
  • Räntan är låg och kommer vara fortsatt låg under lång tid framöver.

Lars-Erik Boström påminner, via en hälsning, om två saker du alltid ska hålla koll på:

  • Börsens trend – pris är alltid viktigare än prognos.
  • Överoptimism – när allt är på plats med vaccin, stimulanspaket med mera så kan börsen redan ha tagit ut det i kurserna.

Jan: Finns det inga allvarliga orostecken där ute?

Arne: Det känns som vi kan vara i en slutfas av en bulltrend och all glädje kan ta ett plötsligt slut. Jag tror vi får en bra vinter, men sen kan det komma ett riktigt bakslag.

Marcus: Många värderingar är ansträngda, men det säger inte mycket om tajmingen. Med de kapitalflöden vi har just nu har jag svårt att se en ny börskrasch efter den rejäla rekylen vi hade i våras.

Ludvig: Om antalet smittade fortsätter att öka och vaccinet drar ut på tiden, kan det bli fler nedstängningar som slår negativt. Så visst finns det osäkra faktorer framöver.

Jan: Vad kan vi vänta av börsen efter Corona, när allt elände är över, dvs skillnaderna mot före Corona. Pandemins vinnare och förlorare?

Arne: Svårt att spekulera. Titta i stället på hur de större aktörerna på börsen och se hur de allokerar och haka på de trenderna.

Marcus: Vi kan nog räkna med en återhämtning för flygbranschen vilket i sin tur gynnar oljebranschen och t ex kvartalsutdelaren Lundin Energi, som har låga produktionskostnader och står sig väl redan idag. Bland förlorarna finns företag som lever på konferenser och möten när den digitala hanteringen breder ut sig.

Ludvig: Digitaliseringen är här för att stanna och snabbas på av pandemin. De bolag inom IT och kommunikationstjänster som gått starkt hittills har goda förutsättningar att fortsätta så. Det hindrar inte att mer cykliska branscher som industri och banker kan komma tillbaka när tillväxten ökar framöver.

Jan: Mycket kretsar kring ett fungerande vaccin. När vågar vi hoppas på ett sådant?

Arne: Jag vet att flera bolag, däribland AstraZeneca och Pfizer producerar för fullt i väntan på ett godkännande, för att stå väl rustade den dagen. Jag, som inte tillhör en riskgrupp, hoppas kunna få en spruta i april nästa år. För många är det således aktuellt innan dess.

Jan: Därmed inte sagt att Astra och Pfizer blir de stora kursvinnarna. De har ju lovat att inte tjäna oskäliga pengar på vaccinet.

Arne: Sant, även om de säkert tjänar bra på eftermarknaden framöver. Men Astra är idag värderat till 60 årsvinster och Pfizer till 25. Det är en stor missuppfattning att dessa bolag ska rusa när vaccinet är godkänt.

Jan: Vad är i stället bättre köp just nu?

Marcus: Fastighetsbolaget Cibus Nordic, med dagligvaruhandel som hyresgäster, ger dessutom utdelning varje månad. Gynnas av låga räntor.

Arne: Klassiker som Investor och Swedish Match är bra bas i en portfölj. Köp när de rekylerar. Avanza fortsätter en fantastisk tillväxtresa.

Jan: Är närmaste konkurrenten Nordnet, som nu ska in på börsen igen, ett alternativ?

Arne: Svårt att säga innan vi vet priset. Avanza betalas i p/e 30. Nordnet får inte kosta mer än p/e 25.

Marcus: Hellre Nordnet än storbankerna. Men Avanza är även min favorit.

Arne: Ännu ett köptips är Addlife, som kom med en jättefin rapport men kursen sjönk ändå.

Jan: Några varningar?

Arne: Se upp med investmentbolagen som inte handla med substansrabatt utan i stället med rejäl premie, dvs kurs långt över substansvärdet. Jag tänker främst på tre kandidater, Bure, Creades och Latour. Alla tre är egentligen svindyra just nu.

En annan tveksam kandidat är Garo, med stigande kurs som sjunkande tillväxt och vinstmarginal. Dags att plocka hem den vinsten.

Lyssna på Börspanelens senaste avsnitt där poddar finns:

Acast
Poddtoppen
Spotify 

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Positiv veckostart
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"