Börsen Var beredd på en nedtur för börsen under hösten. Placeringsguidens tekniska analytiker ringar in raketerna som riskerar att kylas - och en grupp aktier som kan ta revansch.

Risken för en nedrekyl ökar inför hösten. Aktier som stigit lodrätt har mest nedsida när index kan tappa 20-25 procent i ett rimligt scenario enligt Ingemar Carlsson, Placeringsguidens tekniska analytiker och kursledare för TA-skolan.

Han räknar med relativt snabba skiften även framöver, drivet av stor osäkerhet i omvärlden, betydande skillnader i hur aktier har omvärderats och enorma mängder likviditet i omlopp. Det bör ge ett tacksamt klimat för placerare som kan utnyttja kortsiktiga rörelser på några månaders sikt.

När Stockholmsbörsens OMXS30 i veckan noterade 1 807 motsvarade det en uppgång på drygt 43 procent sedan botten i mars. Ändå fattas några procent till all time high från den 20 februari.

Ingemar Carlsson ser flera skäl till att höja beredskapen.

– Säsongsmässigt har börsen ofta bytt riktning sista veckan i augusti och första veckan i september, säger han.

Historiskt har lågpunkter eller toppar ofta noterats den 28-29 augusti. Så var det exempelvis 2018, då börsen föll rejält mot årsskiftet.

– Jag förväntar mig någon form av sättning när topparna kommer i månadsskiftet. På New York-börsen ser det ut att kunna bli 20-25 procent på ett par tre månader och man bör räkna med ungefär samma procenttal på Stockholmsbörsen, säger Ingemar Carlsson.

Det är en markant rörelse, men inte överdriven i relation till förändringar i realekonomiska mått som arbetslöshet och BNP i världen, menar han.

– Börsuppgången drivs nu mer av att folk inte vet var annars de skulle göra av placeringskapitalet. Uppgång föder uppgång.

Ingemar Carlsson var redan tidigare inställd på en sättning efter den 8 juni, då flera aktier noterade toppar. De har därefter stannat upp eller vandrat nedåt.

– Det här missar många när de bara tittar på index som har gått upp. Det finns kluster av aktier som i vissa fall kom tillbaka som raketer i våras men som sedan har dött.

De kritiska nivåer han nu bevakar ligger närmast i spannet 1 800-1 900 för OMXS30.  Vid en korrigering nedåt räknar han med att nedgången blir bred, men att vissa grupper har mer nedsida och att andra redan har tagit stora fall.

Bland de som inte alls hängt med börsrallyt noterar han fastighetsaktierna.

– De hade en fantastisk uppgångsperiod på 135 månader bakom sig till toppen. Nu är de i princip slut för en långsiktig vy ur tekniskt perspektiv, men blir mycket intressanta i kortare svängar. Då gäller att hitta tillfälliga lågpunkter och avstamp för svängningar som gott och väl kan ge 20 procent och mer.

En annan grupp aktier är långsiktigt intressanta efter en nedrekyl, men har också störst nedsida initialt i rekylen.

– Det finns en hel del som har gått nästan rakt upp och på sistone accelererat i en parabolisk rörelse, säger Ingemar Carlsson.

Till den gruppen räknar han nu Nibe, som mer än dubblats i kurs sedan marsbotten.

– Nibe noterade en topp i samband med den färska kvartalsrapporten. Aktien kanske går lite till men förbereder en toppformation, säger Ingemar Carlsson.

Getinge har också gått starkt.

– Aktien noterade en topp den 28 juli. Det är intressant att bevaka om vi får en ny topp på en lägre nivå när vi går in i september. En lägre topp inom 30 dagar efter högsta notering är ett tecken på att den positiva kraften börjar ebba ut.

Hexagon är ytterligare en aktie som har gått påfallande starkt. Kursen har nått all time high och är på en tekniskt kritisk nivå inför en rekyl.

Det gäller även Evolution Gaming, som nästan trefaldigades i värde under fjolåret och i år mer än dubblats.

– Nu har kursen planat ut sedan toppen den 13 juli på 701 kr och ser ut att förbereda för mer på nedsidan.  Då borde även Betsson gå samma väg, efter sin kraftiga återhämtning. Men båda är mycket intressanta långsiktigt efter en rekyl.

För börsindex som helhet räknar Ingemar Carlsson med att relativt snabba kast kommer att ge perioder på 3-5 månader som ger goda förutsättningar till avkastning för de som då är inne.

– Nedrekylen nu bör bli bred och jag ser inget uppenbart alternativ bland enskilda aktier. Jag är lite förvånad över Astra Zeneca som verkar skriva avtal överallt. Aktien borde ha stigit mer, men inte ens den övertygar riktigt.

Hur ser du på guld?

 –  Guldet toppade den 6 augusti, nio år efter förra rekordet. Jag räknar med att priset slår fram och tillbaka utan tydlig trend på kort sikt. Långsiktigt är det bäddat för att priset ska upp mycket mer, uppåt 3 000 dollar och kanske mer om vi ser flera år framåt. Silver kan då stiga ännu mer procentuellt.

Vad ligger bättre till i år?

– Matråvaror som kaffe, socker, vete och soja ser ut att bli riktigt intressanta mot slutet av året och framåt. Du ser det tekniskt i graferna och ute i världen då kedjor bryts för produktion och transport.

– Oljepriset ligger i stigande trend, men priset verkar ha fastnat kring 45-46 dollar för brent. Här bör finnas en potential till 50-52 dollar i hyfsad närtid, säger Ingemar Carlsson.

Missa inte Carlssons workshops – första redan på måndag

Koppla greppet om placeringshösten med Ingemar Carlssons workshop ”Så går börsen just nu”.

Du får en effektiv dragning om konkreta case och nivåerna du bör bevaka just då för att parera ras och fånga uppgångar med hjälp av teknisk analys för aktier, börsindex, råvarupriser och valutakurser.

Allt sker på webben, så att du kan delta var än du bor. Du kan ställa frågor under dragningen och allt spelas in så att du kan repetera i lugn och ro.

Dragningen varar cirka två och en halv timme och du behöver ingen särskild utrustning utöver det du vanligtvis använder för att surfa och läsa e-post.

Antalet platser är begränsat för att du ska ha möjlighet att ställa frågor. Nästa tillfälle är den 31/8 följt av den 19/10 och ytterligare två tillfällen i år.

Du anmäler dig på www.privataaffarer.se/taskolan