ORTIVUS: BÖR FUSIONERAS OCH INTERNATIONALISERAS - AVGÅENDE ORDF

2018-01-12 15:26:00

STOCKHOLM (Direkt) Ortivus, verksamt inom exempelvis diagnos- och beslutstödssystem för ambulanssjukvård, skulle behöva gå ihop med någon samt internationaliseras i högre utsträckning genom exempelvis förvärv.

Det är vad den avgående ordföranden Erik Hedlund anser och är den uppfattning han inte delar med huvudägaren Peter Edwall, enligt vad Erik Hedlund säger till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen. I ett pressmeddelande under morgonen nämndes att meningsskiljaktigheter råder och att Erik Hedlund därför avgår, men inte vad männen är oense om.

"Det här bolaget behöver investera, och det behöver också göras förvärv eller kanske fusionera det med något annat bolag. Vi har olika uppfattningar om hur det där ska göras", säger Erik Hedlund, och nämner att han har föreslagit lämpliga bolag att ingå i sådana transaktioner, utan att vilja lämna några namn.

"Vi har också olika uppfattningar om hur man bearbetar marknaden, både sälj- och produktmässigt", fortsätter han och beskriver marknaden som en "typisk medtechmarknad" med både hård- och mjukvara.

"För att säkerställa lönsamhet behöver sådana här verksamhet, i och med att det är små nischer, arbeta globalt; det gör ju alla medtechbolag. Det här bolaget har bara försäljning på Sverige och England, och den volymen är alltför liten för att säkerställa lönsamhet i verksamheten."

Kan det inte vara förnuftigt att få i gång försäljningen ordentligt i Sverige och England först, och sedan gå vidare?

"Det hade varit ett rimligt antagande, men det här är ett bolag som finns sedan 30 år tillbaka, och inte ett nystartat bolag. Det måste ske en betydligt bredare satsning, och i och med att verksamheten har varit i gång så pass länge måste man titta på förvärv för att säkerställa en tillräcklig marknadsbearbetning, åtminstone i Europa. Man behöver kanske inte gå globalt, men man måste absolut bredda bearbetningen till övriga Europa."

Erik Hedlund avgick som ordförande efter oenighet med huvudägaren även i Raysearch för ett drygt år sedan. Där har han dock kommit överens med kontrahenten Johan Löf - som förutom huvudägare även är vd i Raysearch - om att inte gå in på vad oenigheten bestod av, säger han.

Han säger dock att situationen där var helt annorlunda jämfört med Ortivus, eftersom han var en av grundarna där och hade varit ordförande under nästan 17 år, medan han i Ortivus kom in i våras för att få fason på verksamheten genom omstrukturering.

En tredje konflikt är Aktietorgslistade Pharmacolog, där två ledamöter avgick i våras efter att Erik Hedlund som ordförande bytte ut vd.

"Det var interna strider i bolaget, så jag bytte vd helt enkelt ganska snabbt. Det accepterade inte två av styrelseledamöterna, så då valde de att lämna bolaget. Det fanns inget personligt mot dem i deras roll, utan de var helt enkelt emot att byta vd och jag såg det som en nödvändighet", berättar Erik Hedlund och menar att Pharmacolog sedan dess har utvecklats väl och att den av honom tillsatta vd:n gör ett mycket bra jobb.

Han lämnar sedan på Direkts förfrågan exempel på bolag han är engagerad i där konflikt inte råder: Scandiflash, ett Uppsalabolag som utvecklar blixtaggregat baserade på röntgenljus, där han äger 30 procent, samt HH Design, ett belysningstekniskt bolag där han är huvudägare.

Erik Hedlund är 69-årig civilingenjör och civilekonom med bakgrund i bland annat Ericsson och Siemens Medical och Saab Scania Combitech. Sedan 20 år driver han ett investeringsbolag tillsammans med sina söner, och investerar i både noterade och onoterade bolag.

"Jag har gjort fem olika exits. De mest kända är Raysearch och C-rad, som jag startade upp som vd 2003 och lämnade 2014", säger han.

Ortivus B-aktie var ned 3,3 procent på fredagseftermiddagen. Nyhetsbyrån Direkt har sökt Ortivus huvudägare Peter Edwall.


Diagram: Ortivus B sedan 1997. Nuvarande börsvärde: 76 miljoner kronor.

image

Källa: InfrontMartin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt


Direkt-SE

Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Börsen
SEB och Getinge vinnare på rapportdriven börs
Foto: Johanna Norin/TT
Rapport
Sandvik bättre än väntat – men aktien sjunker
Foto: Cellavision
Rapport
Cellavision vinnare efter stark rapportAktien upp över 10 procent.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Svanberg dumpar hela innehavet i Hexagon
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bonava bättre än väntat – aktien stiger på börsen
Foto: Pi Frisk/TT
Aktie
Gunnebo handlas igen
Aktie
Telia i storförvärv i Norge
Foto: Jessica Gow /TT
Aktie
Telia: Samtal med Bonnier pågår fortfarande
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Rapport
SEB klart bättre än väntat
Foto: istockphoto
Rapport
Getinge: Klart sämre än väntat
Rapport
Svagt resultat av HusqvarnaLägger ner tillverkningen av många trädgårdsprodukter.
Asien
Asien: Nedgångar i Kina
Rapport
HiQ sänkte rörelseresultatet
Foto: istockphoto
Analyser UPPDATERAS
Här är måndagens färska analyser
Foto: istockphoto
Investeringar
Blackrock: Dags att stabilisera portföljenFöredrar amerikanska aktier.
Rapport
Alfa Laval slår förväntningarna
Rapport
Axfood bättre än förväntat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bopriser
Bopriserna sjönk i juni enligt Valuegard.
Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT
Rapport
Svagt kvartal för SBB
Fonder
Stark sommar för Rysslandsfonderna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Budet på Capio: "Samgående bästa lösningen"
Foto: istockphoto
Aktie
Capios styrelse avvisar budet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Franskt bud på Capio
Foto: Anders Wiklund/TT
Bostad
Stor nedgång i antalet sålda bostäder
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
JM höjde intäkterna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre än väntat för Cloetta