Thule Groups vd och koncernchef Magnus Welanders kommenterar till bokslutskommuniké fjärde kvartalet, oktober-december 2017

2018-02-13 07:47:00

Ett fantastiskt år
Vi är nöjda med ett fantastiskt 2017, där vi levererar ett mycket starkt finansiellt resultat och samtidigt framgångsrikt har breddat vårt produktutbud för framtida tillväxt. 

Under årets sista kvartal fortsatte den positiva utvecklingen med tillväxt i båda våra säljregioner. Försäljningstillväxten var 6,5 procent (valutajusterat) i kvartalet och vi förbättrade den underliggande EBIT-marginalen till 6,5 procent.
För helåret innebar det att försäljningstillväxten var 9,5 procent (valutajusterat) och att vi uppnådde en underliggande EBIT-marginal om 18,2 procent.

Region Europe & ROW mycket starkt
I Region Europe & ROW fortsatte den positiva utvecklingen med en valutajusterad ökad omsättning om 9 procent det fjärde kvartalet. Det innebar att vi nådde 13 procent valutajusterad tillväxt för helåret.
Utvecklingen i det fjärde kvartalet, vad gäller marknader och produktkategorier, följde i stort den trend vi sett tidigare under året med Active with Kids som den procentuellt snabbast växande produktkategorin, med 45 procent tillväxt under året. RV Products växte över förväntan och för året blev tillväxten 27 procent i en marknad som vi beräknar växte med 15 procent. Inom Sport&Cargo Carriers var ett flertal lyckade lanseringar viktiga faktorer bakom ökad omsättning med 8 procent.
Vi är inte nöjda med en minskad försäljning under året med 2 procent i Packs, Bags & Luggage, men positivt att notera var den lyckade lanseringen av resväskserien Thule Subterra och tillväxten inom sportväskor, vilket bådar gott för framtiden.

Tillväxt fyra kvartal i rad i Region Americas
I Region Americas ökade försäljningen med 3 procent under kvartalet, och för helåret ökade därmed omsättningen med 3 procent valutajusterat.
Likheterna vad gäller utvecklingen i produktkategorierna var stora med Region Europe & ROW. En större andel av försäljningen i Region Americas består dock historiskt av äldre väskmodeller till återförsäljare inom konsumentelektronik och därför påverkades regionen totalt mer av den minskade försäljningen inom Packs, Bags & Luggage, som sjönk med 4 procent för helåret.
Active with Kids kategorin växte mycket snabbt, framför allt tack vare god försäljning av barnvagnar och cykelbarnstolar, och för helåret uppnådde vi 26 procent tillväxt.
Sport&Cargo Carriers fortsatte växa stabilt, med takräcken och takboxar som starka kategorier och året slutade på 4 procent tillväxt, trots minskad försäljning inom tillbehör till pick-up trucks. Denna sub-kategori rapporterades tidigare under Specialty segmentet.
Inom RV Products har vi en mycket begränsad försäljning i regionen.

Ny fabrik invigd i Polen
Under kvartalet startade tillverkningen i vår andra monteringsfabrik i Polen. Fabriken i Pila ligger ca 1 timme från koncernens största fabrik i Huta, Polen. Vi kommer därmed effektivt kunna utnyttja de supportfunktioner som redan finns etablerade i Polen. Fokus kommer ligga på cykelhållare och Active with Kids, med bland annat montering av den nya Thule Sleek barnvagnen som kommer till marknaden under hösten 2018. Under året kommer ett hundratal personer att arbeta i fabriken.

Utveckling av vårt partnerprogram
Våra satsningar på att hjälpa våra återförsäljare att sälja mer består inte bara av nya produkter och god leveransförmåga. I kvartalet rullade vi även ut vårt uppdaterade Thule Retail Partner koncept med nya butikslösningar både för fysiska butiker och e-handlare. Bland annat öppnade våra partners ett antal Thule varumärkesbutiker med det nya konceptet i länder som Brasilien, Italien, Sydafrika och Taiwan.

Positivt beslut i skatterevision
En överenskommelse har ingåtts med den tyska skattemyndigheten avseende skatterevisionerna för perioderna 2005-2008 och 2009-2012. Överenskommelsen innebär att kravet sänkts från 27,6 MEUR till enbart 3 MEUR.

Vi ser fram emot ett spännande 2018
Vi rampar just nu upp vår tillverkning för vårens högsäsong, samtidigt som vi är mitt inne i den mest ambitiösa perioden i företagets 75-åriga historia vad gäller satsningar inom produktutveckling.
Vi går in i året med en bredare plattform både vad gäller produktkategorier och återförsäljarled samt med en mycket god finansiell position. Tillsammans med vår effektiva produktion och distribution och vårt starka globala varumärke har vi byggstenarna för framtida tillväxt i alla våra fyra produktkategorier.

---

Om Thule Group
Thule Group är världsledande på produkter som gör det enkelt att lätt, säkert och snyggt ta med sig det man behöver och bryr sig om när man lever ett aktivt liv. Under mottot Active Life, Simplified. erbjuder bolaget produkter inom produktkategorierna Sport&Cargo Carriers (t.ex takräcken, takboxar, hållare för cykel-, vatten- och vintersport som transporteras med bil), Packs, Bags & Luggage (t.ex. dator- och kameraväskor, vandringsryggsäckar, resväskor), Active with Kids (t.ex cykelkärror, barnvagnar, barncykelstolar), RV Products (t.ex markiser, cykelhållare och tält för husbilar och husvagnar).
Thule Group har cirka 2 200 anställda vid 9 produktionsanläggningar och 35 försäljningskontor över hela världen. Produkterna säljs på 140 marknader och försäljningen under 2017 uppgick till 5,9 miljarder kronor.
www.thulegroup.com  

http://news.cision.com/se/thule-group/r/thule-groups-vd-och-koncernchef-magnus-welanders-kommenterar-till-bokslutskommunike-fjarde-kvartalet,c2451238

http://mb.cision.com/Main/1701/2451238/791168.pdf

---

Vid frågor vänligen kontakta
Fredrik Erlandsson
SVP Communications och Investor Relations
Tel: 070 309 00 21
E-mail: fredrik.erlandsson@thule.com

Cision

Chatt
Hernhag: Sex aktier till en långsiktig portfölj
Börsen
Peab vinnare på stigande börs
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
MQ vinstvarnar efter het sommar som minskat försäljningen
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Trump föreslår halvårsrapportering i stället för kvartalsrapporter
Bopriser
Bopriserna ned 4,9 procent på ett år
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Så dålig koll har vi på elförbrukningenVar femte svensk vet inte vad de betalar för elen.
Foto: Adam Ihse/TT
Börsen
Så går börsen under valåren
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
MTG: Robur ökar till nästan 9 procent av kapitalet
Foto: Henrik Witt/TT
Rapport
Engångsposter tyngde Opus
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Bättre än väntat för Nibe
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Peab slog förväntningarna
Asien
Mest uppåt i Asien
Kommentar
Kommentar: Fina värdeökningar i BureSubstansvärdet upp 12 procent.
Analys
THQ: "Skyhöga förväntningar – dags ta hem vinsten"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Pontus Lundahl/TT
Aktier
SCA ersätter Electrolux i Nordeas modellportfölj
Aktier
Två köptips från Affärsvärlden – och två aktier att vänta med
Foto: Pontus Lundahl/TT
Rapport
Sämre på alla fronter för Ica – aktien backar på börsen
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Rapport
Cherry ökade både intäkter och kostnader
Foto: Björn Larsson Ask/TT
Rapport
Stark rapport från New Wave – aktien klättrar 7 procent
Foto: Anders Wiklund/TT
Valuta
"Valutgången kan sänka kronan"
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Vackert väder sänkte friskvårdskedjan
Foto: THQ Nordic
Kommentar
Kommentar: Nytt kursrekord för THQ
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Nu stoppas kraftiga elnätsprishöjningar
Analyser UPPDATERAS
Här är onsdagens färska analyser
Foto: istockphoto
Aktier
Nordeas fem favoriter bland småbolagenDessutom tre aktier att sälja.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fortsatt högre utbud av bostäder