Börsen Onsdagens väntade räntehöjning från USA:s centralbank Federal Reserve var med största sannolikhet den sista för den här gången. Men centralbankschefen Jerome Powell håller fortsatt dörren öppen för nya åtstramningar och det fick börsen på fall efter beskedet, enligt Danske Banks strateg Maria Landeborn.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, skruvade upp styrräntan med ytterligare en kvarts procentenhet – 25 punkter – på onsdagskvällen, svensk tid.

Styrräntan hamnade efter förändringen på mellan 5 och 5,25 procent, vilket är i linje med Fed-ledamöternas egna prognos för räntetoppen från i mars. Nya prognoser lämnas först vid nästa sammanträde i mitten av juni.

– Det viktigaste från det här beskedet var att Fed nått sin räntetopp och kommer att pausa räntehöjningarna framöver, även om Jerome Powell inte sade det uttryckligen, säger Danske Banks strateg Maria Landeborn och syftar på chefen för den amerikanska centralbanken.

Feds pressmeddelande på onsdagen saknade en tidigare formulering om att penningpolitiken behöver ”stramas åt ytterligare”, poängterar strategen. Tonläget var betydligt mjukare den här gången, centralbanken konstaterade enbart att penningpolitiken bedöms vara åtstramande.

Hon tillägger att Fed-ledamöterna till skillnad från Riksbanken var eniga om beslutet. Två av Riksbankens ledamöter reserverade sig mot höjningen på en halv procentenhet till 3,5 procent i förra veckan.

USA-börserna handlades inledningsvis upp efter räntebeskedet, men föll sedan tillbaka och stängde på dagslägsta. Flagskeppsindexet S&P 500 backade 0,7 procent. På torsdagsförmiddagen handlades Stockholmsbörsen ned 0,5 procent.

Maria Landeborn påpekar att det bara går att spekulera i orsakerna till börsfallet, men säger att det med största sannolikhet beror på att Jerome Powell fortsatt lämnar dörren öppen för nya åtstramningar.

– Baserat på marknadens prissättning väntas Fed svänga om och sänka räntan redan mot slutet av året. Fed säger dock inte rakt ut att det här är toppnivån för räntan, utan att man kommer att titta på kommande datapunkter och bestämma riktningen på penningpolitiken utifrån det, säger hon, och tillägger:

– Den amerikanska arbetsmarknaden är fortfarande ansträngd, antalet lediga jobb har fallit men ligger fortsatt på historiskt höga nivåer. Arbetslösheten är också väldigt låg. Löneökningstakten är fortfarande på tok för hög. Det finns därför en risk att inflationen blir trögrörlig och svårare att få ned.

Vad tror ni väntar framöver vad gäller ränteutvecklingen?
– Vi tror att det här var räntetoppen i USA, men att både Riksbanken och ECB har en eller kanske två höjningar kvar innan man är där. Att Fed pausar gör att det blir ännu mer sannolikt att räntetoppen närmar sig även på andra håll eftersom USA legat först i den här räntehöjningscykeln. Däremot tror vi inte, som marknaden i stort, på några räntesänkningar innan årsskiftet då inflationen kommer att ligga kvar över målet på 2 procent.