Tio år är en lång tid och utvecklingen säger rätt mycket om bolaget och dess förutsättningar. Inga försäljningsmässiga framgångar ens på tio år är en mycket stor varningssignal. Detta främst för vanliga bolag, men även forskningsbolag bör i de flesta fall kunna få igång eller öka försäljningen på så lång tid.
Privata Affärer har med Börsdata som källa tagit fram bolagen på Stockholmsbörsen med sämst genomsnittlig årlig försäljningstillväxt. Listan är även rensad för bolagen som knoppat av verksamheter:
- Karolinska Development -19,0%
- Oasmia Pharmaceutical -18,8%
- Viking Supply -18,8%
- Bioinvent -16,4
- Eniro -14,1%
- Medivir -12,7%
- Tradedoubler -10,6%
- Active Biotech -9,0%
- Nokia -8,5%
- Stockwik -6,4%
Att i genomsnitt tappa uppåt 20 procent om året i försäljning under ett decennium är illa, men de översta bolagen på listan är forskningsintensiva och då är det ibland bära eller brista som gäller.
Medivir på plats nummer sex hade en rejäl försäljningsuppgång 2014 och genomförde ett par inlösenprogram åren därefter. Bolaget har under tioårsperioden både förvärvat och sålt Biophausia, vilket försvårar jämförelsen.
Även Nokia och Stockwik har genomfört strukturaffärer. Stockwik har från 2017 börjat tjäna pengar. Vi får hoppas den goda utvecklingen håller i sig, för perioden med åtta namnändringar från 1989 till 2013 förskräcker även om det är ett helt annat bolag i dag. Även telekombolaget Nokia är annorlunda nu jämfört med när mobiltelefonerna blev utkonkurrerade av Apple mellan 2009-2013.
Att IT-bolag som söktjänsten Eniro och framför allt affiliatebolaget Tradedoubler tappar försäljning så regelbundet och under så lång tid är däremot riktigt illa. Särskilt då Tradedoubler borde gynnas av att annonsmiljarderna globalt rört sig från tidningar och vanlig tv till webben.
Anoto då, bolaget som ofta framhållits som börsens sämsta bolag? Teknikbolaget är faktiskt en hygglig säljare då försäljningsutvecklingen bara minskat 0,4 procent om året. Det är marginellt bättre än Ericsson. Anotos problem ligger i stället i de ständiga förlusterna. Men bolaget har gått tillräckligt bra för att inte kvala in på den här listan.