Börsens bästa utdelningshöjare

Publicerad 2015-09-25 12:45

Chatt I chatten med läsarna tipsade Privata Affärers aktiereporter Marcus Hernhag om bolagen som har bäst historik när det gäller att höja aktieutdelningen.

moderator: God förmiddag och välkomna till aktiechatten. Nu sitter Marcus Hernhag redo vid tangentbordet för att ta sig an era frågor:

miss mary: Ska jag sälja mina fonder jag har på ett investerinssparkonto: Swedbank Index Asien, Swedbank Realinvest, Swedbank Mix Index Sverige och SPP USA index. Har haft dem sedan 2014 och ligger cirka 27000:- back.
Marcus: Inte om det bara handlar om att tajma marknaden. Tänk igenom din strategi och om du är långsiktig eller kortsiktig. Med lite tur blir det upprekyl på börserna en kort tid nu.

Undringen: Dagens Marcus! Jag undrar lite kring strategi vad gäller min kapitalförsäkring. Kostnaden kommer ju att öka genom nya regeringsbeslut samtidigt som börsen går ner och kanske fortsätter göra det en tid framöver. Att ha likvida medel i sin KF verkar ju inte heller spela roll utan dessa pengar räknas ju också in och är skattegrundande. Finns några vettiga strategier här, hur skall man tänka?
Marcus: Hej! För de flesta KF är det lätt att omedelbart ta ut pengar (som rent formellt kallas för begära återköp) och sen vid behov stoppa in dem igen. Avkastningsskatten blir högre framöver, men ändå relativt låg. Ha inga långsiktiga likvider i KF utan på vanligt konto/depå så du är redo att stoppa in kapital när du ska köpa.

Ulf G: Hej Marcus!! Jag har fått hjälp av Pensiono, så nu säljer jag mina fonder och aktier på Nordea (för dyrt, dålig hjälp). Köper nya på Danica där jag också får hjälp med skötseln av dem. Och aktierna i Avanza också hjälp av skötseln. Pensionsförsäkringar tar Cicero Word 0-100 över och placerar. Mycket nytt för mig så jag undrar vad du tycker om det jag gjort och bolagen?
Marcus: Hej! Behöver du hjälp med att välja placeringar så hoppas jag det är rätt hjälp/rådgivning du får nu. Annars brukar jag avråda för sånt och uppmuntra till att välja fonder och aktier själv. Det är billigast och så oerhört svårt om du är långsiktig och hittar en strategi som passar dig.

Pungsnigel: Hej! Tänkte kika lite med dig på hur du ser på preferensaktier, och deras roll i en långsiktig aktieportfölj. Jag har just nu ~17% av mitt innehav i olika preferensaktier, som jag köpte bitvis sedan räntan gått ned. Främst består dessa av fastighetsbolag. När jag kollar runt på aktiemarknaden i dag ser jag dock att många stamaktier har nära nog lika bra direktavkastningar som mina preffar. Finns det någon idé att ha kvar dem, och om man säljer av dem, borde man göra det direkt eller gradvis? Har de någon långsiktig roll?
Marcus: Hej! Långsiktigt är det bättre med stamaktier i framgångsrika bolag, för där får du utdelningshöjningar förr eller senare. Nu kommer stamaktierna att generellt sett svänga mer på börsen än preferensaktierna, så risken är högre. Flytta över successivt, för vi vet inte hur länge den nedåtgående trenden på börsen kommer att hålla i sig. Ibland vänder det upp snabbt, ibland tar det ett par år.

Johan : Vilket av följande bolag skulle du investera i idag på lång sikt; h&m, latour eller Ratos?
Marcus: Tre bra bolag, men de två förstnämnda ligger först i pipeline hos mig.

Thomas: Hej. Om Akelius Pref har inlösen på 330 och jag inte tror de konkar innan dess, är inte dagens pris mycket attraktivt? Förutom utdelning finns en ”säker” uppsida till 330kr?
Marcus: Hej! Ja, det är en säker placering på så vis. Avkastningen kan ändå bli dålig om räntor och inflation lyfter. Blir inflationen 4 procent är det bara 2,7 procent i real avkastning kvar av den direktavkastningen på 6,7 procent du får om du köper nu.

Nybörjare: Hej Marcus, Jag är nybörjare på aktiemarknaden och har tänkt bygga upp en portfölj som jag helst inte vill röra mer än att fylla på med tiden men kommer naturligtvis byta innehav ifall jag anser att det behövs. Mina innehav är, Swedbank – H&M – Castellum – Skanska – Hiq – Beijer Alma – Mr Green – TeliaSonera, under hösten och vintern tänkte jag även ta in Latour och ICA. Vad tycker du om den portföljen som en bas för mig som nybörjare? Har du förslag på andra bolag som kan passa bättre i nybörjarportföljen?
Marcus: Hej! Det låter som en bra portfölj!

Mikael: Är det verkligen så, som du skrivit, att det är max 500:- i återbetalning av utländsk källskatt på ISK, oavsett hur ens situation kring storlek på schablonskatt och ränteavdrag ser ut?
Marcus: Du hittar det jag vet om saken i en den här artikeln.

Noodles: Hej hej! Jag håller på att bygga upp en portfölj med främst utdelningsaktier, har f n TeliaSonera, NCC och SEB. Kan du rekommendera två andra helst av andra branscher? Portföljen ska hålla i tio femton år. Tack!
Marcus: Hej du! Hufvudstaden är en bra utdelningshöjare, medan du får rätt bra direktavkastning i Beijer Alma,

H J: Hej, Anser Du att preffar framför ”vanliga” aktier i fastighetsbranschen fortfarande är att föredra, trots en något högre risk? Hur prioriterar Du bland investmentbolagen?
Marcus: Hej! Det beror lite på vad man som placerare är ute efter. Vissa fastighetsaktier är dyra, medan andra inte är det. Preffar ger högre direktavkastning, men vanliga aktier ger utdelningshöjningar eller god substansvärdestillväxt. Långsiktigt lönar sig nog vanliga stamaktier, men det ena utesluter inte det andra och preffar kan fortfarande motivera sin plats i en portfölj.

Kalle: Vad anser du om att öppna ett ISK-konto till mina barn med följande innehav: Industrivärden, Investor, Latour och Öresund?
Marcus: Det låter bra på lång sikt.

Spridning: Hej Marcus, hur sprider du dina placeringar mellan olika världsdelar (global, Sverige, Europa, USA, emerging/frontier) samt mellan fonder och aktier? Många fondskribenter verkar tycka att man ska ligga minst 50 % globalt medan många aktieinriktade skribenter verkar väldigt fokuserade på Sverige. Är lite osäker hur jag ska göra då jag är klart mest insatt i Sveriges ekonomi och företag samtidigt som många säger att man bör ha en stor del globalt.
Marcus: Hej! De stora svenska bolagen är globala, precis som de amerikanska. Jag satsar mycket på aktier i dessa båda länder, för det helt enkelt är bra. 🙂 Sen innebär ju en globalfond och tillväxtmarknadsfonder att vi får riskspridning till fler länder och bolag, så ha gärna lite sånt i portföljen också. 50 procent i globalfonder är en standardmodell för nybörjare eller de som inte har tid att välja aktier själva, för mig som aktiefantast är det billigare och roligare med majoriteten aktier.

M: Kan du nämna 5 bolag som kan antas vara pålitliga utdelningshöjare år efter år?
Marcus: Börsens bästa (mest långvariga) höjare av utdelningar varje år är i tur och ordning Hufvudstaden, Castellum, Vitec, Wihlborgs och Intrum Justitia.

inger: varför är investor B dyrare än investor A? Vilken av dem ska man köpa som småsparare? Är det det intressantaste investmentbolaget just nu eller vilket gillar du bäst.
Marcus: Investor B är mer omsatt. Stor handel i en aktie innebär lite lättare att göra affärer och de aktierna är därför ibland lite dyrare. Jag gillar Investor, men de flesta investmentbolagen är mer eller mindre bra.

Preffen: Hej Marcus! Precis varit på din blogg och ställt denna fråga: Efter tips från annan bloggare äger jag en börshandlande fond (Western Asset Global High Income Closed Fund (EHI) ! Är tyvärr ned ca 18 % sedan i våras och har ingen koll på varför de backat så pass..De har (därför) en lockande utdelning på ca 12,5 % nu.Risken i bolaget bygger på deras höga belåning tror jag. Vågar jag handla mer och snitta ned mig?
Marcus: Hej! Det kan vara så. Jag får titta mer på den ETF:en sen när jag får lite mer tid, men en så hög direktavkastning indikerar stor risk för sänkning av utdelningen.

Harriet: Är 77 år en portfölj på cirka 500 000 kr, sålde av innan nedgången ICA aktien med bra vinst. Skall jag öka på med HM har 800 nu? Känner att jag skall vara lite försiktig med aktier.
Marcus: H&M är nog bra på flera års sikt om du köper nu, men bolaget är kortsiktigt pressat. Vill du vara försiktig och redan äger en hel del H&M ska du nog inte köpa. I alla fall inte än.

Maja H: Hej, jag tänker sälja något från min KF av rädsla för det rådande läget på börsen. Jag väljer mellan Investor och Industrivärden samt indexfonder USA och Europa. Vad skulle du sälja i första hand ?
Marcus: Hej! Indexfonder kan faktiskt vara lite dyrare i förvaltningen än vad investmentbolagen är, för de sistnämnda kostar i nuläget kanske 0,4%.

Nole: ÄgerSSAB som nu gått ner kraftigt. Hur skall jag göra? Har aktien bottnat nu?
Marcus: Jag önskar jag visste. Blir det en upprekyl bör du överväga sälja. SSAB verkar på en riktigt knepig marknad och har ingen bra historik.

Anna-Karin: Hej, vilken fastighetsaktie, stabil sådan, skulle du rekommendera, att köpa på sig då och då under ca 10 år?
Marcus: Hej! Se tidigare svar om utdelningshöjare, ta någon av dem.

Patrik: Hej! Tror du att Martin Armstrong får rätt att det blir en krasch i början på oktober?
Marcus: Hej! Enligt vad jag förstått var det då det skulle toppa och börja vända ned. Ingen som försökt förutsäga framtiden på det viset han gör har lyckats särskilt bra. Det är rätt liten chans/risk att han ska vara det stora undantaget.

Peder: Hejsan. Har hört talas om räntefonder med sk FRN lösning. DNB, Robur och Spiltan bla har sådana numera. Detta måste väl vara ett väldigt bra och mycket säkrare alternativ till preferensaktier? Långräntefond med korträntefondens fördelar. Varför har ni inte tagit upp (har inte jag sett i alla fall) detta fenomen i Er för övrigt alldeles eminenta tidning.
Marcus: Hej! Ja, obligationer som är FRN är säkrare än preferensaktier, men det ger i nuläget mycket lägre ränta än preffarns direktavkastning. En FRN i ett bra storbolag ger Stibor plus kanske 1-3 procenteneheter beroende på hur många år löptiden är. Nu när Stibor-räntan är negativ med -0,28 ger de kortaste och säkraste FRN kanske knappt 1 procent i ränta om året. FRN:er kan finnas i både korta och långa räntefonder.

Roland från Småland: Har några preferensaktier, Akelius, Klövern. Har kanske fattat fel varför jag frågar. När löptiden gått ut är då bolaget skyldig att lösa in dem eller kan de löpa vidare och vad gäller då?
Marcus: Preferensaktier har i regel en evig löptid, alltså att de finns på tills-vidare-basis. Bolaget kan lösa in preferensaktierna till den förutbestämda inlösenkursen efter beslut på bolagsstämma eller styrelsemöte.

HS: Hej! Beträffande tidigare fråga från ”Thomas” om Akelius Pref och inlösen 300:- Är det verkligen givet att det överhuvud taget blir någon inlösen någon gång i framtiden? M.V.H.
Marcus: Hej! Akelius inlösenkurs om tio år är 330 kr och det är den lägsta kurs de kan bli inlösta till. Nej, det behöver inte bli någon inlösen någonsin, det vet man inte i förväg.

Jonas: Hej Vad anser du om Fing? Från olika bank analysera mellan 35-350kr. Jag fattar inte? Vill du förklara lite för mig Tack
Marcus: Hej! Fingerprint är en bra chansaktie och bolaget skördar stora framgångar. Aktien är mycket svårtvärderad då teknikinnehållet är så nytt och marknaden förändras snabbt. Risken i aktien är skyhög.

Studenten: Hej Skägget! Som namnet antyder är jag student, vilket också speglar sig i min ekonomi. Visserligen råder det ingen brist på pengar på kontot, men de pengar jag har vill jag värna om på bästa sätt. Jag är till viss del exponerad mot aktiemarknaden och skulle gärna vilja höra dina åsikter om min portfölj. Tidshorisonten är lång, och tanken är att vara relativt inaktiv i dessa innehav. Studentportföljen består av: H&M, Investor, Lundbergsföretagen, Betsson, Atlas Copco, SEB och Telia. Tankar och åsikter?
Marcus: Hej! Det är en bra portfölj för långsiktighet och passivt sparande.

Jens: Hej skägget! Har kikat på Starbreeze ett tag nu, senast jag kikade så hade de bara OTWD och Storm i pipelinen, nu är det massa på gång, blir sugen på att hoppa in innan det drar igen. Vad säger du?
Marcus: Hej! Starbreeze är en bra chansaktie, men aktien är slagig och det är därför mycket svårt att tajma köp rätt. Gillar du bolaget kan det med lite tur vara läge nu efter rekylen.

Moderator: Det fick bli sista svaret för den här gången! Vi tackar Marcus och alla som deltagit och passar på att önska trevlig helg!