BÖRSEN: VOLATIL HANDELSDAG AVSLUTADES NEDÅT, OMXS30 -0,3%

2022-03-07 17:37:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade en volatil handelsdag i negativt territorium efter att ha tagit igen ett stort tapp i öppningen.

Efter omkring en halvtimmes handel på morgonen var OMXS30 ned drygt 4 procent, därefter inleddes en stadig klättring och som mest var indexet upp 1,4 procent under eftermiddagen. När USA-börserna öppnade ökade dock säljtrycket och vid stängning var storbolagsindexet 0,3 procent ned vid 1.980. Aktier för 41 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Brent-oljepriset har stigit kraftigt i spåren av Rysslands invasion av Ukraina och var upp drygt 13 procent till knappt 124 dollar per fat på måndagen. Vidare handlades guldet tillfälligt över 2.000 dollar per uns under dagen. Som en följd fanns flera vinnare bland de råvarurelaterade bolagen.

Lundin Gold var upp 5 procent och Lundin Mining handlades upp drygt hälften så mycket. Oljebolag som IPC, Africa Oil och Tethys Oil var upp 3,6-7,4 procent.

SAS pressades 2,5 procent av det spända omvärldsläget och de högre råoljepriserna som trycker upp priset på flygbränsle. Bolaget meddelade samtidigt trafiksiffror för februari, som visade på en ökning med 320 procent jämfört med samma period ett år tidigare.

Mest omsatt inom storbolagsindexet var H&M, Volvo och Nordea som sjönk mellan 1,4 och 3,5 procent.

Försvarsföretaget Saab fortsatte att klättra på måndagen och var upp 5,8 procent på måndagen i spåren av det skakiga omvärldsläget och förväntat ökade försvarsbudgetar. Aktien fick också ett köpråd i senaste numret av Börsveckan.

Lundin Energy har meddelat en företagsbeskrivning för den nya affärsverksamheten vars inriktning är enkom förnybar energi, efter avyttringen av oljeverksamheten till norska Aker BP. Ny vd för Lundin Energys förnybara verksamhet blir Daniel Fitzgerald. Lundin Energys aktie lyfte 1,9 procent.

Vårdföretaget GHP Specialty Care rusade omkring 90 procent efter att Capio Services lagt ett bud vid 35 kronor per aktie som rekommenderas av GHP:s styrelse. Budet motsvarar en premie på 96 procent jämfört med fredagens stängningskurs.

Finanskoncernen Spotlight, som bland annat bedriver handelsplattformen Spotlight Stock Market, föll drygt 24 procent efter att ha vinstvarnat med anledning av ett försämrat marknadsklimat. Bolaget återkallade också sitt utdelningsförslag.

Bulten, som är underleverantör till fordonsindustrin, har beslutat att avveckla sin verksamhet i Ryssland. Beslutet kan resultera i nedskrivningar. Aktien föll 6,1 procent.

OMXS30 måndagen den 7 mars


image

Källa: InfrontDirekt-SE