BÖRSEN: VISS UPPGÅNG INDIKERAS EFTER STARKT VECKOSLUT I USA

2022-06-27 08:37:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbören gick mot en positiv start på måndagsmorgonen efter att veckan inletts med breda uppgångar i Asien under natten.

Wall Streets breda index S&P 500 stängde förra veckan 3,4 procent högre än när den svenska handeln slogs av för midsommarfirande i torsdags.

Med en halvtimme kvar till öppning stod Europaterminerna högre. För Frankfurtbörsens ledande index DAX 0,5 procent upp medan Parisbörsens CAC 40 steg 0,7 procent.

Från nyhetshåll meddelade mätteknikbolaget Hexagon under morgonen att vd Ola Rollén lämnar vd-rollen vid årsskiftet, för att då övergå till att bli styrelseordförande. Ersätter på vd-stolen gör Paolo Guglielmi, skriver Hexagon. Paolo Guglielmi är i nuläget operativ chef (COO) samt chef för divisionen Manufacturing Intelligence. Som styrelseordförande efterträder Ola Rollén Gun Nilsson, som har valt att lämna posten som vd för Hexagons huvudägare Melker Schörling.

Höjda riktkurser och rekommendationer strömmade in om forskningsbolaget Oncopeptides aktie, efter att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s kommitté för humanläkemedel, CHMP, har enhälligt rekommenderat att ge Pepaxti (melflufen) ett fullt marknadsgodkännande i EU.

"Dagens rekommendation från CHMP bekräftar att Pepaxti gör nytta för dessa patienter och har en avgörande betydelse för Oncopeptides framtid och för vår forskningsportfölj", sade Oncopeptides vd Jacob Lindberg i en kommentar på fredagen.

Oncopeptides ska med anledning av rekommendationen hålla en webbsändning med efterföljande frågestund för investerare, analytiker och media klockan 11.

Carnegie har höjt rekommendationen för Oncopeptides till köp från behåll med en uppskruvning av riktkursen till 25 kronor från 8:30 kronor medan DNB Markets höjt riktkursen till 40 kronor från 14 kronor med upprepad köprekommendation. Oncopeptides aktie stängde på 12:82 kronor i torsdags, som var senaste handelsdagen på Stockholmsbörsen.

Fastighetsbolaget SBB, vars aktie rasat de senaste månaderna, har sålt efterställda ägarlån för 1.465 miljoner kronor till Kåpan Pensioner. Vidare har parterna kommit överens om att ambitionen är att Kåpan Pensioner senast 31 december köper SBB:s andel i samriskbolaget SMB, som SBB i dag äger hälften av. Affären ska bidra till att öka transparensen och frigöra kapital för att återköpa obligationer och skapa förutsättningar för en starkare rating, säger vd Ilija Batljan i en kommentar.

Från analytikerhåll noterades även aktivitet kring medicinteknikbolaget Getinge, vars långsiktiga rekommendation höjts till outperform från market perform av Handelsbanken med en riktkurs som skruvas ned till 385 kronor från 405 kronor. Friluftsbolaget Thules kortsiktiga rekommendation sänks samtidigt hos Handelsbanken till behåll från köp.

Handelsbolaget Bufab lyfts fram som ett bolag med en av börsens enklaste affärsidéer som passar dessutom utmärkt i en mer komplex värld där företagen fokuserar på sin kärnaffär, skriver Dagens Industri och rekommenderar köp av aktien under vinjetten Veckans aktie.

Börsveckan rekommenderar köp av läkemedelsbolaget Astra Zeneca och Lindab, verksamt inom produkter och systemlösningar för byggbranschen inom bygg- och ventilationssektorn. Samtidigt stämplas fem bolag med rådet avvakta. Dessa är strålterapibolaget Elekta, investmentbolaget Addlife, finländska läkemedelsbolaget Orion, Troax, som säljer områdesskydd för inomhusanvändning och marknadsundersökningsbolaget Cint.Direkt-SE