BÖRSEN: VISS ÅTERHÄMTNING UNDER EFTERMIDDAGEN, OMXS30 -0,5%

2022-05-19 17:40:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen tog igen större delen av torsdagens tapp under eftermiddagen men orkade inte upp till gröna siffror. Som mest var storbolagsindexet ned 1,8 procent under förmiddagen.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 0,5 procent till nivån 1.992. Aktier för 22,2 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var nedgångarna större. Tyska DAX-index backade 1,1 procent medan franska CAC40 var ned 1,6 procent.

Inom storbolagsindexet gick Sinch starkast med en uppgång om 5,5 procent. I botten återfanns Skanska och H&M med nedgångar om 2,6 respektive 3,0 procent.

Mest omsatt på torsdagen var rapporterande gamingkonglomeratet Embracer. Kursen inledde med att sjunka omkring 4 procent men aktien återhämtade sig under dagen och stängde 3,7 procent upp. Embracer redovisade ett lägre ebitda-resultat än väntat för det fjärde kvartalet (januari-mars): 1.473 miljoner kronor jämfört med 1.522 i förhandsestimat insamlade av Infront.

Rörelseresultatet var dock helt i linje med förväntan och nettoomsättningen kom in starkare än konsensus, med 5.229 miljoner kronor, högre än väntade 4.459 miljoner kronor. Detta var dock en negativ omsättningstillväxt på 34 procent, med anledning av ett tufft jämförelsekvartal. Prognoserna för rörelseresultat de nästkommande två räkenskapsåren upprepades.

Telekombolaget Ericsson backade 1,6 procent på torsdagen efter att den amerikanska sektorkollegan Cisco presenterat en svag prognos för kommande kvartal på onsdagskvällen.

Oljebolaget Maha Energys ebitda-resultat växte med över 100 procent till 22,1 miljoner dollar i det första kvartalet 2022 (10,2). Nettoresultatet blev 12,0 miljoner dollar (5,5), motsvarande 0:10 dollar per aktie (0:05). Nettoomsättningen uppgick till 30,8 miljoner dollar (15,8). Vd sammanfattar att kvartalet gav rekord på flera parametrar. Beskeden var dock inte nog för marknaden och aktien sjönk med 7,2 procent.

På nyhetsfronten rapporterades att SAS vd Anko van der Werff jobbar övertid för att rädda bolaget, enligt Dagens Næringsliv, och inställningen är att det är "nu eller aldrig".

"Det finns inget annat alternativ", ska vd:n ha sagt vid flygkonferensen Routes Europe i Bergen.

I våras bedömde advokater att den svenska och danska staten inte kommer kunna rädda bolaget ensamma utan att privata investerare måste stå för merparten av insatsen, skriver tidningen.

Aktien var ned 2,2 procent på torsdagen.

Sivers Semiconductors aktie klättrade med drygt 27 procent efter att dotterbolaget Sivers Photonics tecknat ett kontrakt värt över 0,6 miljoner dollar.

Kontraktet har tecknats i samband med att Sivers Photonics inlett ett partnerskapsavtal med en ny kund, som bolaget beskriver som ett Fortune 100-bolag, enligt ett pressmeddelande.

Storskogen steg 10,2 procent på torsdagen utan några bolagsspecifika nyheter. Aktien har nu tagit igen omkring hälften av tappet efter rapporten för det första kvartalet tidigare i veckan.


Bild: Stockholmsbörsens OMXS30

imageBildkälla: InfrontDirekt-SE