BÖRSEN: VIMIAN OCH SYSTEMAIR MOT STRÖMMEN, OMXS30 –0,1%

2023-03-09 09:38:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen visade på en lätt negativ utveckling under torsdagens tidiga handel, i likhet med trenden på de ledande Europabörserna.

Systemair stack ut som en vinnare efter sin rapport tillsammans med djurhälsobolaget Vimian som var upp tydligt efter att ha uppgraderats till köp av Handelsbanken.

Vid 9.30-tiden hade OMXS30 sjunkit 0,1 procent till 2.246 och aktier för drygt 1,4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Europa var tyska DAX ned 0,2 procent medan franska CAC40 noterades till minus 0,4 procent.

Ventilationsföretaget Systemair redovisade ett rörelseresultat som var högre än väntat för det gångna kvartalet november-januari. Rörelseresultatet landade på 278 miljoner kronor, motsvarande en rörelsemarginal om 9,1 procent. Väntat var enligt Infronts prognossammanställning ett rörelseresultat på 214 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 7,3 procent. Aktien handlades upp 7,6 procent.

Vidare på rapportfronten redovisade oljebolaget Shamaran både högre intäkter och ett högre rörelseresultat för det fjärde kvartalet. Rörelseresultatet, mätt som ebitdax, kom in på 39,6 miljoner dollar jämfört med 18,5 miljoner dollar för motsvarande period året innan. Aktien var oförändrad.

Bonnier News har under morgonen meddelat att man fullföljer budet om 14:40 kronor per aktie på läsplattformen Readly, men frångår acceptgradsvillkoret om över 90 procent. Bonnier News har 65,8 procent och förlänger budperioden till den 23 mars. Readly-aktien var upp cirka 9 procent till budkursen.

Styrelsen för Arise föreslår en utdelning om 1 krona per aktie, motsvarande cirka 44,5 miljoner kronor, vilket bidrog till en drygt 3-procentig uppgång.

Pricer var upp 1,5 procent efter att ha tecknat ett ramavtal värt upp till 90 miljoner kronor med en fransk byggvarukedja.

Soltech, som avancerade 25 procent utan tydliga nyheter under onsdagen, fortsatte upp nära 10 procent utan nyheter. Sedan slutet på februari har aktien rusat över 90 procent.

På rekommendationsfronten har bland annat Citi Investment Research sänkt sin rekommendation för försvarsbolaget Saab till neutral från köp. Riktkursen höjs samtidigt till 643 från 458 kronor för aktien som var upp 0,2 procent till 624 kronor.

Vimian steg 10 procent till 25:50 kronor i öppningen. Handelsbanken Capital Markets har höjt den kortsiktiga rekommendationen, på tre månaders sikt, för djurhälsobolaget till köp från behåll efter bolagets rapport under onsdagen.

Carnegie mäklade kort innan börsstängning på onsdagen en post på 9,5 miljoner aktier i Vimian, till kursen 22:97 kronor per aktie. Posten motsvarade omkring 2 procent av bolaget.


Graf: OMXS30 torsdagen 9 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE