Många stora industribolag står också vid ett vägskäl. Här står valet mellan att vinsterna stiger så mycket som krävs för fortsatt kursuppgång eller inte. Värderingen är hög sett till nuvarande vinster och hamnar inte bolagen på högkonjunkturens landsväg blir det kursnedgångens sliriga grusväg.
Ett exempel på detta är Alfa Laval. Det är positivt att industribolagets orderingång är upp och börjar närma sig 2014 års nivåer, samt att den relativt nya ledningen har omorganiserat och arbetar med effektiviseringar. Det finns å andra sidan fortsatt negativa orosmoln.
Trenden för rörelsemarginalen är tydligt ned sedan toppåret 2008. Alfa Laval redovisar dessutom fortfarande de 6-8 kr i vinst per aktie man gjort sedan slutet av 00-talet, även om 2015 var ett bättre år.
Engångsposter, förvärv och konjunktursvängningar försvårar förstås jämförelsen, men förr eller senare måste vinsten per aktie upp om kursen ska kunna stiga. Efter det senaste årets kursuppgång måste Alfa Lavals försäljning och vinst per aktie lyfta nästa år.
Det är fullt möjligt att vinsten stiger till den genomsnittsprognos på 8,58 kr per aktie 2018 som finns att läsa hos SME Direkt. Uppenbart lågvärderat med ett p/e-tal på 21 blir det ändå inte. Prognoserna för 2019 är en rekordvinst på 9,77 kr per aktie och Alfa handlas till knappt 19 gånger den.
Jag tycker inte det är billigt. Vi ser en fallande dollar och vet att konjunkturkänsliga industribolags resultat lär pressas i nästa lågkonjunktur. Alfa Laval som bolag är fortsatt en av mina långsiktiga favoriter tack vare historiken och inriktningen mot energieffektivitet, men jag ser inte mycket till uppsida i aktien.