BÖRSEN: VERKSTADSLYFT LEDDE INDEXUPPGÅNG, OMXS30 +1,7%

2022-06-02 17:44:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen bjöd på breda uppgångar på torsdagen, när index vände tillbaka upp efter två raka nedgångsdagar. Verkstadsbolagen bidrog mest till den lyftet.

Vid stängning stod OMXS30 på nivån 2.076, efter en ökning med 1,7 procent. Aktier för 15,1 miljarder kronor omsattes på börsen i sin helhet under dagen. I Europa handlades franska CAC40 upp med 1,3 procent medan tyska DAX var upp med 1,1 procent. Uppgångarna tilltog efter att de amerikanska börserna öppnat.

Tätskiktet i Stockholms storbolagsindex utgjordes av tung industri som verkstadsbolaget Atlas Copco, där B-aktien stängde 4,9 procent högre och A-aktien 4,6 procent högre, samt Alfa Laval, som var upp med 4 procent. Medicinteknikbolaget Getinge var den enda övriga OMXS30-komponent som noterade uppgång på över 3 procent.

I botten huserade fyra bolag på rött. Banken Nordea slutade som jumbo, med en nedgång på 0,9 procent medan läkemedelsbolaget Astra Zeneca och teleoperatören Telia sjönk 0,2 procent vardera och vitvarubolaget Electrolux var ned 0,1 procent.

Oljepriserna handlades oregelbundet under dagen. Inledningen var tydligt ned men vid svensk stängning hade en vändning uppåt med någon procent konstaterats. Opec enades under dagen om att öka tillförseln av olja till marknaden när den ryska marknadsandelen minskar i kölvattnet av EU-sanktioner, men ett datasläpp som visade en klart större lagertömning i USA än väntat under förra veckan bidrog till nya uppgångar.

Bland sektorindexen noterades fastigheter i botten. Bland de hårdast drabbade var K-Fastigheter, som sjönk 11 procent, tredje raka nedgångsdagen som tagit kursen från 38:50 kronor ner till runt 30 kronor jämnt. I nyhetsflödet kring fastighetsbolagen fanns beskedet från regeringen om att det ska utredas om ett statligt fastighetsbolag kan nyttjas för att bringa ordning i utanförskapsområden. Det ska också komma en utredning om att återinföra kommunernas förköpsrätt vid fastighetsaffärer.

Medicinteknikbolaget Senzime var en annan som hittades långt ner i listorna. Efter stängning på onsdagen meddelades att Senzime förvärvar amerikanska Respiratory Motion (RMI) för upp till cirka 444 miljoner kronor.

Köpet finansieras genom nyteckning av aktier i Senzime och bolaget genomförde en riktad nyemission om drygt 100 miljoner kronor i samband med förvärvet. Kursen i nyemissionen var 19 kronor per aktie, en rabatt om cirka 5 procent mot onsdagens stängningskurs. Senzime-aktien backade cirka 9,3 procent.

Massaproducenten Rottneros klev upp 12 procent, efter att ha fallit tillbaka med ungefär lika mycket på onsdagen.

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas klättrade å sin sida 11 procent till 93:35 kronor efter att Pareto inlett bevakning med rekommendationen köp och riktkurs 300 kronor.

Elfordonstillverkaren Inzile tappade 9,4 procent efter beskedet att bolagets inte kommer att publicera någon delårsrapport för det första kvartalet 2022, som tidigare var meningen. Anledningen till denna förändring i bolagets finansiella kalender är att konsolideringen av den nyetablerade gruppen samt revisionsprocessen för 2021 är mycket komplexa och därmed tidskrävande.


Graf: OMXS30 torsdagen den 2 juni

image

Källa: InfrontDirekt-SE