BÖRSEN: VERKSTADSBOLAG FORTSATT I FÖRARSÄTET, OMXS30 +0,3%

2022-05-18 10:40:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade några tiondels procent upp på onsdagen, i spåren av uppgångar i USA. Likt under tisdagen tog några av verkstadsbolagen täten i storbolagsindexet OMXS30.

Vid klockan 10.30 stod OMXS30 på nivån 2.034, en uppgång med 0,3 procent och vid det laget hade aktier till ett värde av 5,7 miljarder kronor bytt händer på börsen i sin helhet.

I tätskiktet fanns verkstadsbolagstrion SKF, Sandvik och Atlas Copco med uppgångar kring 1,5 procent medan botten utgjordes av molnkommunikationsbolaget Sinch 2,4 procent ned, läkemedelsbolaget Astra Zeneca 1,4 procent lägre och medicinteknikbolaget Getinge 1,1 procent lägre.

På Stockholmsbörsen i övrigt noterades en kraftig uppgång för Bonesupport som klättrade nära 40 procent. Medicinteknikbolaget, verksamt inom ortobiologi för behandling av skelettskador, har fått ett FDA-godkännande för Cerament G vid behandling av beninfektion.

Tradedoubler, som är verksamt inom prestationsbaserad digital marknadsföring, var ett av rapportbolagen och stod ut i toppen med en uppgång på 25 procent. Bolaget ökade sitt ebitda-resultat till 21 miljoner kronor (14) i det första kvartalet 2022.

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas låg högt på vinnarlistan, efter att ha presenterat en omsättning på 49,7 miljoner kronor under första kvartalet (0). Marknaden tycktes oberörd av det faktum att rörelseresultatet minskade till -208 miljoner kronor (-151).

På förlorarlistan stod i stället vindkraftsbolaget Eolus vind ut med en nedgång på 13 procent, jämte kundanskaffningsbolaget Catena Media som sjönk 12 procent. Eolus Vinds omsättning ökade till 432 miljoner kronor (242) men samtidigt sjönk resultatet efter skatt till -138 miljoner kronor (-17) i det första kvartalet. Catena Media redovisade i sin tur en negativ organisk tillväxt i kvartalet. Bakgrunden till den negativa organiska tillväxten är fortsatta motvindar på vissa europeiska marknader och ett "exceptionellt" starkt första kvartal i fjol, skriver Catena Media.

Jämte de två rapporterande ovan nämnda sågs också Truecaller, en plattform för att verifiera kontakter och blockera oönskade samtal och meddelanden, bland kursförlorarna. Storägare i bolaget meddelade under tisdagskvällen om en försäljning av 21 miljoner B-aktier. Försäljningen genomfördes till kursen 61:20 kronor, vilket motsvarar en rabatt om 10 procent jämfört med stängningskursen på tisdagen om 68 kronor. Truecaller föll 11 procent till 60:70 kronor.

På handelsplattformen First North stod gamingbolaget Thunderful för en av de värre fallen för dagen, efter att ebitda-resultatet sjunkit till 43,7 miljoner kronor i kvartalet (60,1). Resultatet kallades för en besvikelse av vd Brjann Sigurgeirsson i vd-ordet. Aktiekursen var ned med 23 procent.

Både Raysearch, en underleverantör inom strålterapissystemmarknaden, och 3D-bioskrivarbolaget Bico presenterade kvartalssiffror i linje med preliminära besked och utan kursdramatik.

Från rekommendationsflödet noterades att BNP Paribas Exane gjort en genomgång av banksektorn, vilket renderat i att SEB fått en höjd rekommendation till outperform från neutral medan det för Swedbank medfört sänkt rekommendation till neutral från outperform. SEB handlades upp med 0,5 procent medan Swedbank sjönk lika mycket.

Pareto Securities inledde i sin tur bevakning av fastighetsbolaget Oscar Properties med en köprekommendation och en riktkurs på 9 kronor. Aktien klättrade med 8 procent till 7 kronor jämnt.


Bild: OMXS30 onsdag den 18 maj

image

Bildkälla: InfrontDirekt-SE