BÖRSEN: VERKSTAD OCH BANKER I BOTTEN, OMXS30 -1,8%

2022-08-29 12:23:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen hade vid lunchtid på måndagen fallit på bred front. Endast ett fåtal bolag var förskonade i nedgången som även syntes ute på andra börser i Europa.

Vid cirka klockan 12.20 hade OMXS30 sjunkit 1,8 procent till 1.921 och aktier för lite mer än 5 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna var Parisbörsen ned nästan 2 procent medan nedgången Londonbörsen var mindre och summerades till knappt 1 procent.

Inom OMXS30 steg endast budaktuella Swedish Match med 0,2 procent. SBB som var oförändrad och Sandvik och Evolution, båda ned en halv procent vardera, klarade sig lindrigt undan.

På förlorarsidan var det desto mer trängsel. Både verkstad och storbankerna visade en svag utveckling. SKF gick svagast med en nedgång på över 3 procent. Bland storbankerna var SEB sämsta aktie, ned 3 procent.

OX2 handlades upp 1 procent. Bolaget har sålt en andel i ett havsbaserat vindkraftsprojekt och bolagets första betalning är 610 miljoner kronor. Rörelseresultatet 2022 väntas uppgå till strax över 1 miljard kronor, enligt bolaget.

Raysearch har för det andra kvartalet redovisat ett rörelseresultat på -19,5 miljoner kronor och en nettoomsättning på 160 miljoner kronor, vilket i båda fallen var i linje med motsvarande period i fjol. Aktien backade 10 procent.

H&M, som pressades rejält i förra veckan av ett antal sänkta riktkurser, har fått en sänkt rekommendation av Danske Bank som tar ned aktien till behåll från tidigare köp. Riktkursen för aktien har sänkts till 123 från tidigare 160 kronor. H&M sjönk nästan 2 procent till 109:30 kronor.

Norva 24, som arbetar med underjordisk infrastruktur, har förvärvat tyska Jutzy. Det köpta bolaget omsatte cirka 150 miljoner norska kronor under 2021 med vad bolaget beskriver som "sunda marginaler". Förvärvet var inget som tycktes belönas på marknaden utan aktien tappade drygt 4 procent.

Nolato har köprekommenderats i Dagens Industri, som anser att aktien är lågt värderad och att bolagets medicinteknikverksamhet är långsiktigt intressant och växer bra. Nolato avancerade 1,5 procent.

Studentbostäder har fått sänkt rekommendation till behåll från tidigare köp av Pareto. Riktkursen har sänkts till 6 från 13 kronor för aktien, som tappade 4,5 procent till cirka 4:97 kronor.

Börsveckan rekommenderade i sitt senaste nummer köp av aktier i Synsam (+0,1 procent), Indutrade (-3 procent), Boozt (-0,2), Byggmax (+0,4 procent) och ser fortsatt uppsida i Truecaller (-1 procent).


Graf: OMXS30 måndagen den 29 augusti

image

Källa: InfrontDirekt-SE