BÖRSEN: VECKOAVSLUTNING VID NYA REKORDNIVÅER, OMXS30 +0,5%

2021-04-09 17:52:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stängde något uppåt i en hävdad tendens på fredagen. Gruvbolaget Boliden gick mot strömmen tyngd av en sänkt rekommendation för aktien. Vid börsveckans avslutning hade OMXS30 återigen parkerat vid en ny rekordnivå.

Vid stängning var OMXS30-indexet upp 0,5 procent på nivån 2.250. Aktier för drygt 19 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Bland de mest omsatta storbolagen sjönk Boliden med runt 2,5 procent efter att UBS sänkt aktien till sälj från behåll.

Halvledarbristen fortsätter att pressa fordonssektorn och på torsdagen efter svensk stängning meddelade Ford att produktionen kommer att pausas i ytterligare anläggningar. På OMXS30 syntes Autoliv längre ned i listan med en nedgång på 0,4 procent.

Bland vinnaraktierna fanns Getinge, Sandvik och Investor som alla steg med runt 1 procent vardera.

På fredagen inleddes ABB:s senaste återköpsprogram om upp till 4,3 miljarder dollar. Aktien sågs upp över 1 procent.

Catena Media levererade positiva besked om utvecklingen i det första kvartalet där det justerade ebitda-resultatet väntas uppgå till 23,9-25,0 miljoner euro jämfört med 12,9 miljoner motsvarande kvartal föregående år. Enligt Infronts sammanställning av tre analytikers estimat, som gjordes i slutet av februari, väntades i snitt ett justerat ebitda på 18,6 miljoner euro. Aktien steg 20 procent.

Även HMS Networks, som levererar kommunikationssystem, meddelade att kvartalsresultatet väntas bli bättre än tidigare prognoser. Aktien belönades med en uppgång på drygt 5 procent.

Sämre gick det för Xspray, som sent på torsdagen meddelade preliminära resultat från två bioekvivalensstudier. I studien på icke fastande uppnåddes bioekvivalens jämfört med Sprycel, medan studien på fastande visade en sänkt absorptionsnivå. Effekten på fastande mage var inte tillräcklig för att uppnå bioekvivalens och aktien sänktes 19 procent.

Bussoperatören Nobina presenterade resultat för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021 i enlighet med förhandsbesked från i mars. Utdelningen var åt det försiktiga hållet och föreslås till 3:77 kronor jämfört med väntade 4:36 kronor. Aktien var ned 3,5 procent.

Etrion sjönk cirka 2,5 procent efter försäljning av andelar i ett solprojekt för cirka 57,7 miljoner dollar.

Lifco steg 1,5 procent efter köp av en italiensk tillverkare av tillbehör till grävare och frontlastare. Det köpta bolaget omsatte cirka 35 miljoner euro 2020.

Berenberg har inlett bevakning av Nibe och sätter rekommendationen köp. Riktkursen är 360 kronor. Aktien i Nibe steg knappt 3 procent till 296:30 kronor.

Fukthanteringsföretaget Munters får höjd rekommendation av Pareto Securities till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjdes till 85 kronor från tidigare 75 kronor. Aktien klättrade 3 procent till 77:35 kronor.

Redeye har inlett bevakning av desinfektionsbolaget Lifeclean och sätter ett rimligt värde för aktien på 16 kronor i ett basscenario. Aktien var upp 11 procent till 11:18 kronor.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 fredag 9 april

image

Källa: InfrontDirekt-SE