BÖRSEN: VÄNTAS STIGA MED STÖD AV STARKT NEW YORK

2022-04-29 08:42:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en positiv öppning på fredagen med stöd av breda uppgångar i New York föregående dag. Rapportsäsongen fortsatte, om än i något lugnare tempo.

Asienbörserna pekade uppåt på fredagen. Tokyobörsen håller dock stängt då storhelgen "golden week" har inletts med Shōwa dagen, med anledning av den tidigare och numera avlidne kejsaren Hirohitos födelsedag.

Efter en lugnare inledning på torsdagen tog USA-börserna fart upp och avslutade handeln på klart högre nivåer. I efterhandeln rasade dock Amazon efter att ha redovisat förlust för det gångna kvartalet. Under tidsspannet från Stockholmsbörsens stängning fram till USA-börsernas ordinarie stängning hade S&P 500 stigit med 1,5 procent.

Terminshandeln på de ledande Europabörserna indikerade vid 8.35-tiden breda börsuppgångar. Noteringarna för Frankfurt- och Parisbörsen var upp med 1,2 respektive 1 procent. Handeln i Stockholm hos IG visade en uppgång om 1,1 procent.

Rapportsäsongen gick vidare på fredagen, bland annat med vitvarutillverkaren Electrolux, läkemedelsjätten Astra Zeneca och skogsbolaget SCA.

Electrolux justerade rörelseresultat uppgick till 919 miljoner kronor för det första kvartalet och det var 6 procent över analytikernas förväntningar, enligt Infronts sammanställning. Electrolux spår att de negativa effekterna, så kallade "externa faktorer", kommer att bli 8-10 miljarder kronor under 2022, en höjning från tidigare prognos på 6-9 miljarder kronor. Samtidigt sänktes utsikterna för marknaderna i Nordamerika och Europa under 2022.

Även Astra Zeneca rapporterade över analytikerkårens förväntningar. Resultat per aktie för kärnverksamheten uppgick till 1:89 dollar, att jämföra med analytikersnittet på 1:66 dollar.

Utanför rapportfloden har den finländska finanskoncernen Sampo sålt hela innehavet om 200 miljoner aktier i Nordea. Enligt torsdagskvällens besked avsåg Sampo "bara" sälja 100 miljoner aktier genom det accelererade bookbuilding-förfarandet.

Kredithanteringsbolaget Intrum kom in med ett rörelseresultat på 1.323 miljoner kronor för det första kvartalet. Utfallet var därmed 19 procent under ett konsensus på 1.523 miljoner kronor från Infront. För 2022 förväntar sig vd Anders Engdahl ett resultat i linje med bolagets finansiella mål.

SCA:s resultat för det första kvartalet var bättre än förhandstipsen, men sekventiellt sågs en viss försvagning. Försvagningen förklaras framför allt av en högre omvärdering av biologiska tillgångar föregående period, hette det i rapporten.

Bonava har sänkt vissa finansiella mål med anledning av den beslutade avvecklingen av verksamheten i S:t Petersburg, Ryssland. I kvartalsrapporten framgick dessutom att målet för antal produktionsstarter i år sänks till 4.200 (6.000).

På rekommendationsfronten har Handelsbanken höjt sin kortsiktiga rekommendation för Boliden till köp från behåll. Samma bank har skruvat upp Inwidos rekommendation till behåll på kort sikt.

Pareto Securities har sänkt sin riktkurs till 80 kronor från tidigare 120 kronor för Sedana Medical efter torsdagens kursras på nästan 31 procent då bolaget meddelade att de flyttar sitt intäktsmål med ett år till 2025.

Vid klockan 13 väntas rapporter från Hexagon, JM och Coor.Direkt-SE