BÖRSEN: VÄNTAS STARTA ONSDAGSHANDELN PÅ PLUS

2022-06-01 08:40:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda onsdagens på plus efter den svaga avslutningen dagen innan, där nedgången tilltog rejält under handelsdagens sista halvtimme.

Vid 8.30-tiden låg terminerna för Frankfurtbörsens DAX-index och franska CAC 40 båda på plus 0,4 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en öppning kring samma nivå.

New York-börserna rörde sig nedåt i tisdagshandeln, efter att på måndagen haft helgstängt. De höga oljepriserna tillsammans med hökaktiga kommentarer från Fed satte sina spår. Vid stängning låg breda S&P 500 på minus 0,6 procent.

Räntorna har fortsatt upp på onsdagen och dollarn stärkts. Brentoljan handlades med små rörelser på onsdagsmorgonen i efterspelet av EU:s oljeembargo mot Ryssland.

I Asien hade börserna en blandad utveckling på onsdagen. Tokyobörsen stack ut på uppsidan med uppgångar för flera fordonstillverkare.

För börsoperatören Nasdaqs nordiska index Vinx Benchmark träder flera förändringar i kraft den 1 juni. Svenska aktier som läggs till är bland annat Clas Ohlson, Fortnox, Nordnet, Volvo Cars, Byggmax och Saab. Flera svenska aktier försvinner också från indexet, bland dem Avanza, Billerud Korsnäs, Mekonomen och SAS.

ABB överväger att vänta med avknoppning och börsnotering av sin elbilsladdningsverksamhet, enligt medieuppgifter.

Vidare på nyhetsfronten lägger K Öhlin Holding ett rekommenderat bud till aktieägarna i MYFC om 0:35 kronor kontant per aktie. Erbjudandet innebär en negativ premie om cirka 28 procent jämfört med slutkursen 0:4875 kronor för MYFC-aktien på First North den 31 maj.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi meddelar att FDA har tilldelat genombrottsstatus för efanesoctocog alfa, en faktor VIII-ersättningsterapi för behandling av personer med hemofili A.

Iconovo, som utvecklar inhalationsprodukter, har publicerat femårsmål. År 2027 räknar bolaget med att nå en försäljning om 250 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 125 miljoner kronor, motsvarande en rörelsemarginal på 50 procent.

Industrifondens har sålt sitt innehav i Bonesupport via en aktieplacering. Försäljningen skedde till priset 55 kronor per aktie, vilket motsvarar en rabatt på 9,2 procent jämfört med tisdagens stängningskurs för Bonesupportaktien.

Forskningsbolaget Abliva avser att genomföra en kapitalanskaffning om 200 miljoner kronor, för att förse bolaget med det kapital som krävs för att driva fas 2/3-studien med KL1333 till en interimsanalys, göra NV354 klart för klinisk utveckling samt säkerställa 24 månaders drift av bolaget. Teckningskursen är 0:35 kronor per aktie, 10 procents rabatt jämfört med stängningskursen för Ablivas aktie på tisdagen.

E-handelsbolaget Pierce har meddelat villkor i den företrädesemission som offentliggjorts tidigare. Teckningskursen är 8:75 kronor, vilket resulterar i en total emissionslikvid om cirka 347 miljoner kronor.

Även nanoteknikbolaget Spago Nanomedical ska genomföra en företrädesemission, om upp till 61,8 miljoner kronor. Teckningskursen är 1:20 kronor per aktie. Aktien stängde på 2:81 kronor föregående handelsdag.

Nolato arrangerar kapitalmarknadsdag på onsdagen med start klockan 13. Statistikagendan innehåller PMI-siffror från en rad länder.Direkt-SE