BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA UPP EFTER UPPGÅNGAR I UTLANDET

2020-10-12 08:45:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda veckan på något högre nivåer i kölvattnat av vissa börsuppgångar i utlandet. USA-börserna har rört sig något upp jämfört med när Stockholmsbörsen stängde, samtidigt som positiva börsrörelser också synts i Kina. I fredags gynnades sentimentet av att USA:s president Donald Trump lagt fram ett reviderat budförslag om ett större stimulanspaket än tidigare.

Storbolagsindexet OMXS30 väntas enligt IG markets förhandel öppna upp 0,4 procent, efter fredagens marginella indexnedgång på 0,1 procent till nivån 1.840. I förra veckan steg Stockholmsbörsen generellt med stöd av omvända vinstvarningar från flera börsföretag.

Bland Europaterminerna var DAX-terminen i Frankfurt på måndagsmorgonen upp 0,5 procent och CAC40-terminen i Paris var upp 0,4 procent.

I fredags kväll meddelades att Astra Zeneca har inlett en fas 3-studie med långverkande antikroppar (laab) i kombination med läkemedelskandidaten AZD7442 för syftet att förebygga och behandla smitta av covid-19.

Läkemedelsföretaget Oncopeptides har beslutat att lämna in en ansökan om villkorat marknadsgodkännande för melflufen i EU.

I sektorn har det även kommunicerats att Rhovacs kliniska fas 2b-studie inom prostatacancer beräknas bli ytterligare försenad på grund av pandemin.

Bland rekommendationsförändringar kan noteras att SEB Equities höjer sin rekommendation för Veoneer till köp. Riktkursen höjs med 132 procent till 264 kronor.

Nordea Markets har höjt sina rekommendationer på både SEB och Handelsbanken, till köp respektive behåll.

Dagens Industri skriver samtidigt i sin senaste "Veckans aktie"-analys att det värsta kan vara förbi för Handelsbanken och att aktien med sin historiskt låga värdering är köpvärd.

Affärsvärlden ger köpråd för Softronic. Om IT-konsulten kan sätta sprätt på bolagets kassa finns sannolikt en bra uppsida i aktien, enligt Affärsvärlden.

Tidningen Börsveckan ger å sin sida köpråd för Duni, Tokmanni och Europris.

Pareto har gått igenom den svenska fastighetssektorn och minskat antalet köp från tolv till sex. De som får sänkt rekommendation till behåll är Balder, Castellum, Cibus, Fabege, Kungsleden och NP3.

Beyond Frames har genomfört en riktad nyemission på 13 miljoner kronor med 20 procents rabatt mot fredagens stängningsnivå.Direkt-SE