BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA UPP EFTER TEKNIKDRIVET LYFT I USA

2023-01-23 08:44:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda veckan på högre nivå och därmed fortsätta återhämtningen som inleddes i fredags.

På fredagskvällen accelererade uppgången på Wall Street. SEB-ekonomen Robert Bergqvist noterar i ett marknadsbrev att riskaptiten fann förnyad kraft från positiva Fed-signaler och ett techrally, trots att USA:s tioårsränta steg nästan tio punkter. Hälften av 2-procentslyftet för det breda S&P 500-indexet skedde efter Stockholmsbörsens stängning.

Denna vecka är flera asiatiska börser stängda med anledning av nyårsfirande. Bland de marknader som håller öppet har överlag kursuppgångar synts på måndagen.

För Paris- respektive Frankfurtbörsen ser index ut att stiga 0,1-0,4 procent enligt terminerna. Den svenska aktiemarknaden väntas enligt IG Markets förhandel öppna vid +0,4 procent.

I fredags steg det svenska storbolagsindexet OMXS30 med 1,1 procent till nivån 2.197. För veckan som helhet sjönk dock indexet.

Under den stundande veckan väntas bokslutsrapporter från bland annat stålproduktbolaget Alleima, storbanken SEB, verkstadsjätten Atlas Copco och modeföretaget H&M.

Mätteknikföretaget Hexagon har meddelat preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Den operationella nettoomsättningen växte 15 procent och det justerade rörelseresultatet ökade 12 procent. Orsaken till offentliggörandet är en händelse gällande obehörig tillgång till ett specifikt e-postkonto som innehöll information om kvartalsresultatet. Det finns enligt bolaget inga bevis för att konfidentiell information har läckt ut.

Scandinavian Biogas har under helgen vinstvarnat, främst på grund av problem med driftsättningen av anläggningen Skogn II i Norge.

Nokia har tecknat ett licensavtal med Samsung avseende 5G-patent. Enligt avtalet kommer Samsung att göra royaltybetalningar till Nokia under en flerårig period.

Readly, som är under uppköp av Bonnier News, har gett en resultatuppdatering för det fjärde kvartalet. Totala intäkter för kvartalet steg preliminärt till 157 miljoner kronor (135) med ett förbättrat justerat ebitda-resultat på -12 miljoner kronor (-41).

Låsbolaget Assa Abloy har fått höjd kortsiktig rekommendation av Handelsbanken Capital Markets till köp.

Samma analyshus sänker sin långsiktiga rekommendation för G5 Entertainment från outperform till market perform.

Telekombolaget Ericsson, som i fredags sjönk 5 procent till 59 kronor efter delårsrapporten, har fått sänkt riktkurs av Nordea Markets från 92 till 86 kronor. Rekommendationen köp upprepas emellertid. Deutsche Bank sänker sin riktkurs från 70 till 60 kronor med fortsatt behåll-rekommendation.

Ventilationsföretaget Systemair får ett köpråd av Dagens Industri i analysen "Veckans aktie". En stark efterfrågan på Systemairs produkter samt utsikter till minskad prispress innebär att vinstutsikterna är goda för det kommande året, enligt tidningen.

Kredithanteringsbolaget Intrum lider ironiskt nog av liknande problem som många av bolagets klienter, nämligen överbelåning, och börsen tvekar om huruvida Intrum kan undgå skuldfällan, skriver Affärsvärlden i en analys som ändå mynnar ut i en köprekommendation.

Börsveckan ger köpråd för aktierna Eurocon och Gotlandsbolaget, tar hem vinsten i Saab och sätter sälj på Synthetic MR.

Från pressmeddelandeskörden sedan aktiemarknadens stängning i fredags kan noteras att Addvise dotterbolag Poly Pharmaceuticals har fått en order värd runt 3,5 miljoner dollar.

Vidare har First North-noterade Sun4Energy tecknat ett avtal värt 8,8 miljoner kronor.Direkt-SE