BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA UPP EFTER ONSDAGSRASET, ECB GER RÄNTEBESKED

2023-03-16 08:41:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Terminerna för de ledande Europabörserna handlades på plus inför torsdagens öppning, efter börsraset dagen före.

Stöd kom från beskedet att den schweiziska centralbanken kommer att stötta krisande storbanken Credit Suisse vid behov och det har meddelats att Credit Suisse avser utnyttja en option att låna upp till 50 miljarder schweizerfranc för att dämpa oron kring likviditeten.

Blickarna riktas också mot ECB:s räntebesked i eftermiddag.

Strax efter 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen vid +1,3 procent och i Paris låg CAC40-terminen på +1,2 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en uppgång om 0,9 procent i den svenska öppningshandeln.

På onsdagen fick bankoron och stigande inflation Stockholmsbörsen på fall och storbolagsindexet OMXS30 stängde på minus 4,1 procent.

De amerikanska börserna avslutade också onsdagens handel på rött men Schweiz besked om stöttning till Credit Suisse lugnade marknaderna lite. S&P 500 var ned 0,7 procent till nivån 3.892, vilket räknat från Stockholmsbörsens stängning var en uppgång med 1 procent. Nasdaq Composite steg 0,1 procent under dagen.

I Asien handlades börserna lägre på torsdagen, Tokyobörsens Nikkei 225-index med 0,8 procent och i Hongkong var Hang Seng-indexet ned 1,6 procent på morgonen.

Priset på Nordsjöoljan Brent har stigit på morgonen efter att under onsdagen ha rasat till den lägsta nivån på 15 månader. Spotpriset var på morgonen upp runt 3 procent sedan onsdagens stängningstid på Stockholmsbörsen.

På rekommendationsfronten har JP Morgan sänkt sin rekommendation för Millicom till neutral från övervikt.

Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av Neobo med rekommendationen behåll och riktkursen 13:50 kronor. Aktien stängde på onsdagen vid 12:76 kronor.

ECB:s räntebesked offentliggörs klockan 14.15. I USA publiceras en del statistik i eftermiddag: importpriser, bostadsbyggande, Philadelphia Fed Index och veckosiffror över nyanmälda arbetslösa.

Vidare har teknikkonsulten Afry kapitalmarknadsdag under förmiddagen.Direkt-SE