BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA TORSDAGENS MELLANDAGSHANDEL NÅGOT LÄGRE

2022-12-29 08:30:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda torsdagen på en något lägre nivå, efter att ha sjunkit även under onsdagseftermiddagen i aktivitetsmässigt dämpad mellandagshandel. Asienbörserna har backat tillsammans med oljepriserna sedan ett ökande antal covid-fall i Kina oroat marknaden.

"Gårdagens mellandagshandel började positivt men stämningen surnade till under kvällen på flera nyheter relaterade till Kinas öppnade och skenande covid-smitta", skriver Carl Hammer, analyschef vid SEB, i ett marknadsbrev.

Det breda amerikanska indexet S&P 500 avslutade onsdagshandeln på dagslägstanivåer vid minus 1,2 procent, en nedgång på 0,6 procent från Stockholmsbörsens stängning.

Terminerna för Frankfurt- och Parisbörserna är ned 0,3 procent medan den svenska aktiemarknaden enligt IG Markets förhandel väntas öppna marginellt ned.

I onsdags sjönk det svenska storbolagsindexet OMXS30 med 0,7 procent till nivån 2.053.

M2 Holding, som styrs av finans- och fastighetsmannen Rutger Arnhult, har minskat innehavet i Wästbygg så att andelen av rösterna nu understiger 50 procent. Efter transaktionen uppgår M2 Holdings ägande i Wästbygg till 51 procent av aktiekapitalet och drygt 46 procent av rösterna.

Gruvprospekteringsbolaget Copperstone Resources kommer inte att kunna nå sin målsättning om att före utgången av 2022 få en bekräftelse från Mark- och miljödomstolen att ansökan för återöppnandet av Viscariagruvan i Kiruna nu är komplett, enligt besked från bolaget på morgonen.

Kvalitena har sålt hela sitt innehav i Maha Energy, enligt ett flaggningsmeddelande på onsdagskvällen. I onsdags kommunicerade Maha Energy en försäljning av sitt brasilianska dotterbolag Maha Energy Brasil för initialt 138 miljoner dollar.

Byggbolaget Skanska har fått två amerikanska beställningar i miljardklassen. H&D Wireless har fått två order till ett sammantaget värde om 1 miljon kronor.

Företags försök att ta in pengar dämpas fortsatt av de svaga ekonomiska utsikterna. Tech-bolaget Plexian meddelade på onsdagskvällen att den företrädesemission på 33 miljoner kronor som kommunicerades i oktober bara tecknades till drygt 20 procent och att garanterna därmed fick teckna 29 procent, vilket tog den totala teckningsgraden till 50 procent.

På torsdagen handlas en rad bolag, inte minst i fastighetssektorn, exklusive utdelning.

I eftermiddag väntas veckovis officiell amerikansk oljelagerstatistik. Även USA-data över antalet nya arbetssökande står på agendan.Direkt-SE