BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA TORSDAGEN PÅ PLUS, RAPPORT FRÅN EMBRACER

2022-11-17 08:45:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Terminerna för de ledande Europabörserna handlades på plus inför torsdagens öppning. Bland morgonens svenska rapportbesked har gamingbolaget Embracer sänkt sin resultatprognos för räkenskapsåret 2022/2023. Verkstadsbolaget Atlas Copco bekräftar sina senaste marknadsutsikter inför torsdagens kapitalmarknadsdag.

Vid 8.30-tiden hade Frankfurtbörsens DAX-termin stigit 0,5 procent och i Paris var CAC40-terminen upp 0,3 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en uppgång om 0,6 procent i den svenska öppningshandeln.

USA-börserna stängde på minus på onsdagen med rapportaktuella Target som tappade tvåsiffrigt efter dyster prognos över julhandeln. Det breda S&P 500-indexet avslutade 0,8 procent ned och hade då backat 0,6 procent från Stockholmsbörsens stängning.

I Asien har börserna mestadels backat på torsdagen med Hang Seng-indexet i Hongkong ned drygt 2 procent och Tokyobörsens Nikkei 225 på minus 0,3 procent på morgonen svensk tid.

På svensk rapportfront sänker Embracer sin prognos för justerat rörelseresultat räkenskapsåret 2022/2023. Gamingbolaget inleder också en översyn av verksamheten för att kunna navigera genom det nya marknadsläget, en översyn som skulle kunna leda till särnoteringar.

Embracers rörelseresultat på ebitda-nivå låg på 2.026 miljoner kronor i bolagets andra kvartal, juli-september, i det brutna räkenskapsåret. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 2.472 miljoner kronor enligt Infront.

Verkstadsföretaget Atlas Copco bekräftar inför torsdagens kapitalmarknadsdag sina senaste marknadsutsikter på kort sikt, nämligen att kundernas aktivitetsnivå kommer att försvagas något jämfört med den höga nivån i det tredje kvartalet.

Kundanskaffningsbolaget Catena Medias strategiska översyn närmar sig sitt slutförande, framgår av delårsrapporten. Åtgärderna från omstruktureringen har lett till en minskad personalstyrka i Europa med över 25 procent och utfallet ligger över tidigare förväntningar på besparingar. Catena Medias justerade ebitda-resultat minskade till 11,7 miljoner euro i tredje kvartalet 2022 (16,4).

Investmentbolaget Medcap lägger ett rekommenderat kontantbud på 3:60 kronor per aktie till aktieägarna i Addera Care. Budet motsvarar en premie på 18 procent i förhållande till stängningskursen i Addera Care på onsdagen.

Teckningskursen i Sdiptechs riktade emission, som aviserades efter börsstängning på onsdagen, blev 230 kronor. Det motsvarar en rabatt om 6,9 procent gentemot emissionsdagens stängningskurs om 247 kronor.

Även i Hanza har det gjorts en riktad emission och teckningskursen var 42:00 kronor. Hanzaaktien slutade på 46:50 kronor i onsdagens handel.

Vidare i nyhetsflödet uppmärksammas att Systemair säljer sin luftkonditioneringsverksamhet till Panasonic till ett bolagsvärde om 100 miljoner euro på kassafri och skuldfri bas.

På dagens makroagenda finns bland annat definitiva KPI-siffror för euroområdet och från Storbritannien väntar regeringens budgetprognos.

Efter de tekniska problem som fick börserna i Stockholm och Helsingfors att stänga tidigt på onsdagen förväntar sig Nasdaq Nordic att marknaderna fungerar som vanligt vid öppning på torsdagen, enligt besked på onsdagskvällen. OMXS30 backade 1,1 procent på onsdagen.Direkt-SE