BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA TISDAGSHANDELN MED SMÅ INDEXRÖRELSER

2023-01-17 08:37:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser liksom ledande Europabörser ut att öppna med små indexrörelser på tisdagen, efter att ha avslutat försiktigt uppåt dagen före.

I USA var det helgstängt på måndagen men börsterminerna pekade nedåt på morgonen, svensk tid.

På europeisk front låg Frankfurtbörsens DAX-termin på minus 0,1 procent vid 8.30-tiden och den franska CAC40-terminen handlades oförändrat. Enligt IG Markets förhandel indikerade en nedgång på 0,2 procent i samma härad i den svenska öppningen.

Amerikanska räntor har stigit under tisdagen efter måndagens helgstängning. På valutamarknaderna har det varit små förändringar hittills under tisdagen.

Börserna i Asien och Stillahavsområdet har visat blandad tisdagsutveckling med Tokyo uppåt, samtidigt som kinesiska index pekade nedåt trots att en rad makrosiffror för december kommit in över förväntan. Kinas BNP var oförändrad i fjärde kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal och steg 2,9 procent jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare. Väntat var att BNP skulle ha sjunkit 0,8 procent från föregående kvartal och ha ökat med 1,8 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan.

Systemairs två första månader i bolagets tredje kvartal (november 2022-januari 2023) har inletts starkt försäljningsmässigt. Försäljningen för november och december 2022 översteg samma period förra året med 31 procent, uppger ventilationsföretaget i ett pressmeddelande inför tisdagens kapitalmarknadsdag.

Energilagringsbolaget Azelio har meddelat att det inte kommer att nå leveransmålet för 2023 och prognosen för när positivt kassaflöde nås kommer att försenas. Det gör att bolaget kommer att behöva finansiering i år.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg säljer en fastighet på Drottninggatan i Stockholm till Axfast. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 1,9 miljarder kronor.

Biosimilarutvecklaren Xbrane Biopharma har tillsammans med sin partner Stada Arzneimittel fått godkänt i Storbritannien för biosimilaren Ximluci från landets läkemedelsmyndighet MHRA.

På rekommendationsfronten har DNB Markets dragit ned Ericsson och Nokia till behåll från tidigare köpråd. SEB Equities har sänkt Alfa Laval till behåll från köp. Vidare har Nordea Markets dragit ned sin rekommendation för SEB till behåll (köp) och Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för Kindred till behåll (köp).

I fredags lade ett knippe amerikanska storbanker fram sina kvartalssiffror och på tisdagen är det dags för Goldman Sachs och Morgan Stanley att öppna böckerna.

På tisdagens statistikagenda finns bland annat tyska Zew-index och från USA kommer Empire manufacturing index i eftermiddag. Oljekartellen Opec publicerar månadsrapport. Oljepriserna var upp något på tisdagsmorgonen efter att marknadsaktörer nu ser en förbättring av den kinesiska efterfrågan.Direkt-SE