BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA OREGELBUNDET MED BANKORO FORTSATT I FOKUS

2023-03-14 08:45:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda oregelbundet på tisdagen, efter den dystra måndagen som präglades av bankoro kring inte minst USA.

De amerikanska börserna tappade något under måndagskvällen och Asienbörserna har sjunkit under tisdagen i volatil handel som tynger globala banker trots att USA:s president Joe Biden och andra beslutsfattare försäkrar att banksystemet är säkert.

Fastighetssektorn, som steg under måndagen när räntorna sjönk, kan på tisdagen komma att pressas av att USA-räntorna har rekylerat upp.

Terminerna för Frankfurt- och Parisbörserna var marginellt ned vid 8.30-tiden. IG Markets förhandel indikerade att den svenska aktiemarknaden sjunker 0,1 procent.

I måndags stängde Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ned 1,6 procent vid nivån 2.157.

Den amerikanska bankövervakningsmyndigheten planerar att hålla ytterligare en auktion av den nu kollapsade Silicon Valley Bank, en bank som hittills under krisen inte har lyckats attrahera nytt aktiekapital, efter att ha drabbats av stora uttag från insättare och framtvingad försäljning av innehavda obligationer med förlust.

Catena Media uppger sig ha noterat "starka" initiala intäkter från sportspel under lanseringshelgen i amerikanska Massachusetts, som öppnade för licensierade operatörer den 10 mars.

Verkstadsföretaget Epiroc har fått en order värd runt en halv miljard kronor, med potential till ytterligare order kring projektet i framtiden.

Teknikföretaget Mycronic har fått en order avseende en Prexision 8 Evo och en maskritare av modellen FPS 6100 för den nätta summan om cirka 25-28 miljoner dollar.

Läkemedelsbolaget Bioarctics partner Eisai har meddelat att U.S. Veterans Health Administration (VHA) subventionerar Leqembi vid behandling av Alzheimers sjukdom.

Heliospectra har beslutat att göra en delvis säkerställd företrädesemission på 26 miljoner kronor.

Även Transfer Group, verksamt inom säkerhet och bevakning, har beslutat genomföra en företrädesemission, om runt 24 miljoner kronor.

Taurus Energy avbryter den riktade nyemissionen till den brittiska investeraren Unidaco, eftersom investeraren inte betalat för de 30 miljoner Taurus-aktier som tecknades i mitten av februari för 0:10 kronor styck. Taurus har samtidigt inlett diskussioner med målet att kunna kalla aktieägarna till beslut om ny verksamhet inom relativt kort.

Från rekommendationsfronten kan noteras att JP Morgan sänker sina riktkurser för internetbankerna Avanza och Nordnet med 4-5 procent.

Jefferies International har sänkt riktkursen för djurhälsobolaget Swedencare med 16 procent till 29 kronor. Aktien stängde på måndagen vid cirka 26 kronor.

Carnegie höjer sin rekommendation för Sectra från sälj till behåll med den uppjusterade riktkursen 130 kronor. Aktien stängde på måndagen vid 141 kronor.

I eftermiddag vid 13.30-tiden släpps amerikanska KPI-siffror för februari, vilka blir en viktig pusselbit för den amerikanska centralbanken Federal Reserve som dock även har fått andra faktorer att fundera på under de senaste dagarna.Direkt-SE