BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NEDÅT, FED-BESKED, H&M OCH ERICSSON I FOKUS

2022-12-15 08:40:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att öppna nedåt på torsdagen, liksom ledande Europabörser. Efter den amerikanska centralbankens räntebesked på onsdagskvällen och Fed-chefen Jerome Powells efterföljande presskonferens avslutade Wall Street handeln i moll.

Fed-ledamöternas nya medianränteprognoser för styrräntan antyder att den kommer att höjas med ytterligare åtminstone 75 punkter nästa år, efter onsdagens höjning med 50 punkter.

Klädjätten H&M har presenterat försäljningssiffror för sitt fjärde kvartal. Vidare riktas blickarna mot Ericsson, som har kapitalmarknadsdag på torsdagen med start i eftermiddag.

Vid 8.30-tiden hade Frankfurtbörsens DAX-termin backat 0,6 procent och i Paris låg terminen för CAC40 på minus 0,7 procent. Även förhandeln hos IG i Stockholm visade en nedgång på 0,7 procent.

På USA-börserna avslutades onsdagshandeln i rött efter Fed-beskeden. S&P 500 stängde på minus 0,6 procent, motsvarande en nedgång på 1,3 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Asienbörserna backade på torsdagen med Hongkongbörsen i täten för nedgången. Utöver den mer hökaktiga tonen från Fed bidrog också ett ökat antal covidfall i Kina samt förvärrade kinesiska ekonomiska signaler till att dämpa börshumöret.

H&M-gruppens försäljning i lokala valutor var oförändrad i det fjärde kvartalet (september-november) i det brutna räkenskapsåret, jämfört med motsvarande kvartal året innan då försäljningstillväxten var 11 procent. Enligt Infront låg analytikerkonsensus på en ökning om 0,8 procent under september-november.

Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, har meddelat att det förväntar sig en något minskad nettoomsättning och väsentligt försämrat operativt ebita-resultat för det fjärde kvartalet 2022 jämfört med motsvarande period föregående år.

Rutger Arnhult har beslutat sig för att avgå som vd för fastighetsbolaget Castellum. Han ställer inte heller upp för omval till styrelsen.

Catena Media säljer sin verksamhet Askgamblers och relaterade globala kasinovarumärken för 45 miljoner euro till Gaming Innovation Group, GIG.

Biosimilarutvecklaren Xbrane Biopharmas kommer att skicka in sin återinlämnade FDA-ansökan första kvartalet 2023, i stället för under 2022 som tidigare förväntat, efter att en kritisk rapport har blivit försenad.

Handelsbanken Capital Markets har gjort en rad rekommendationsförändringar inom fastighetssektorn, som Catena, Atrium Ljungberg, Sagax, Wihlborgs, Platzer och Fabege.

Vidare på rekommendationsfronten har Pareto Securities sänkt medicinteknikbolaget Arjo till behåll från köp. Nordea Markets har dragit upp e-handelsbolaget Boozt till köp (behåll).

Teckningskursen i Maha Energys riktade nyemission, som aviserades efter börsstängning på onsdagen, blev 8:50 kronor. Emissionen tillför bolaget 203 miljoner kronor.

Ericssons kapitalmarknadsdag startar klockan 15.00.

Den tunga centralbanksveckan fortsätter under torsdagen med räntebesked från bland annat Europeiska centralbanken, ECB (klockan 14.15). Vidare publiceras ett knippe USA-statistik i eftermiddag, som detaljhandel och industriproduktion.Direkt-SE