BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NEDÅT, AMERIKANSKT RÄNTEBESKED I FOKUS

2022-09-21 08:39:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas i likhet med de ledande Europabörserna sjunka när onsdagens handel inleds. Efter tisdagens svenska räntehöjning vänds nu blickarna mot USA och kvällens räntebesked från Fed som väntas bli en rejäl höjning för att kyla ner den höga inflationen.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen ned 0,9 procent och Paris CAC40-terminen var på minus 0,7 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en nedgång kring 0,8 procent i den svenska öppningshandeln.

På svensk mark fortsätter finansmarknaden att hantera Riksbankens höjning av styrräntan på 1 procentenhet. Amerikanska Fed väntas höja räntan med 75 punkter enligt de flesta bedömare, men enlig CME Fedwatch prisar marknaden in en sannolikhet på 18 procent att det kan bli 100 punkter. Feds räntebesked kommer klockan 20.00, svensk tid, och en pressträff med Fed-chefen Jerome Powell inleds klockan 20.30.

USA-börserna visade markanta nedgångar på tisdagen. Dow Jones industriindex sjönk 1 procent, Nasdaqs kompositindex handlades ned 1 procent och det bredare S&P 500 backade 1,1 procent, motsvarande en nedgång om 0,2 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Även i Asien var indexen entydigt nedåt på onsdagen, med japanska Nikkei 225 ned 1,2 procent och i Hongkong sjönk Hang Seng med 1,5 procent.

USA-räntorna handlas på något lägre nivåer på onsdagen, med den tvååriga statsobligationen 1 punkt ned på 3,97 procent, och dollarn har stärkts något med dollarindex på 110,29.

På morgonen har Xvivo presenterat nya finansiella mål inför onsdagens kapitalmarknadsdag, med start klockan 14.00. Bolaget ska nå en ebit-marginal på minst 20 procent och en ebitda-marginal på minst 30 procent under strategiperioden.

Även Guard Therapeutics håller kapitalmarknadsdag på onsdagen. Den inleds klockan 12.00.

Från finländskt håll har Fortum bekräftat att det säljer sin andel i gasbolaget Uniper till tyska staten för 1:70 euro per aktie, motsvarande 500 miljoner euro. Som en del av avtalet kommer Fortums lån till Uniper om 4 miljarder euro återbetalas till Fortum.

I övrigt har Mycronic fått en order på en SLX-maskritare från en ny kund i Asien och ordervärdet ligger i intervallet 5-7 miljoner dollar.

Goodbye Kansas har utsett bolagets finanschef Stefan Danieli till ny vd. Peter Levin, som grundade Goodbye Kansas Studio 2014 och varit vd sedan 2021, kvarstår i bolaget och övergår till en ny roll som strategiansvarig.

Omsorgsbolagen Ambea, Attendo och Humana har gått uselt på börsen, men låga värderingar och omförhandlade avtal talar för ett lyft nästa år, menar Dagens Industri i en analys.Direkt-SE