BÖRSEN: VÄNTAS INLEDA VECKANS HANDEL PÅ PLUS

2021-08-23 08:43:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda den nya veckan på plus efter stigande USA-börser i fredags, som har följts på måndagen av tydliga uppgångar för aktieindexen i Asien.

Omkring klockan 8.30 indikerade handeln hos IG Markets en öppning kring plus 0,6 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 var upp cirka 0,8 procent.

På fredagens USA-börser stängde Dow Jones industriindex upp 0,6 procent, S&P 500 steg 0,8 procent och Nasdaqs kompositindex med 1,2 procent.

I Asien studsade börserna studsade tillbaka på måndagsmorgonen, efter förra veckans nedgångar, och flera ledande index klev upp nära 2 procent.

Oljepriset har inlett veckan med en uppgång på knappt 2 procent efter sju dagars nedgång.

Måndagsmorgonen har nyhetsmässigt varit ganska lugn. Statsminister Stefan Löfven meddelade på söndagen att han avgår som ordförande för Socialdemokraterna och som statsminister i samband med partikongressen i början på november. Avgången kan försvåra ett redan knepigt politiskt läge, men effekten på marknaden på kort sikt väntas fortsatt vara begränsad, skriver Nordea i en kommentar.

På rekommendationsfronten sätter DI köp på Skistar och spår ett kraftigt lyft de kommande åren. Däremot hissar tidningen varningsflagg för upptrissade fastighetsaktier. Precis som för investmentbolagen finns det nu uppenbara bubbeltendenser bland fastighetsbolagen efter sommarens tjurrusning, skrev DI i lördagens tidning.

Överlag har fastighetsbolagen har redan rapporterat för det gångna kvartalet, men Hufvudstaden öppnar sina böcker vid lunchtid på måndagen.

Bland färska rekommendationer sätter Affärsvärlden köp på Leo Vegas och Raketech.

Carnegie höjer sitt råd för Tobii till köp från behåll. Ögonsensorföretaget föll på börsen i fredags efter att ha redovisat lägre omsättning och större förlust under det gångna kvartalet. På Corem Property inleder Carnegie bevakning med köp och en riktkurs om 30 kronor. Vidare höjer SEB Equities Mekonomen till köp från behåll och till 200 från 165 kronor.

Börsveckan rekommenderar köp i Arla Plast, Kambi, Itab, Byggpartner, Duni, BHG och Svedbergs. Avvakta blir rådet för Mildef, Freemelt och Tele2.

Investmentbolaget Latours rörelseresultat för industriföretagen ökade till 753 miljoner kronor i andra kvartalet (474). Substansvärdet var 197 kronor per aktien den 20 augusti.

Oljebolaget Maha Energys genomsnittliga dagsproduktion av olja och gas för det andra kvartalet var 3.104 fat oljeekvivalenter per dag (3.602). Driftstörningar vid Tiefältet ledde till produktionsreducering men återställdes till normal produktion i mitten av juni, skriver Maha i sin delårsrapport vilket är i linje med det besked som bolaget gav i juli.

På statistikfronten domineras måndagen av preliminära PMI-utfall från en rad länder. Längre fram i veckan riktas fokus mot Fed-chefen Jerome Powells tal vid Jackson Hole-konferensen på fredag.

I fredags eftermiddag återvände riskviljan på Stockholmsbörsen OMXS30 stängde på plus 1,3 procent. Förra veckan som helhet summerade till en nedgång på 1,9 procent.Direkt-SE