BÖRSEN: VÄNTAS INLEDA UPPÅT EFTER NYHETSFATTIG MORGON

2022-08-08 08:42:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att gå mot en något positiv inledning på måndagen efter att föregående vecka avslutats i moll.

Vid 8.40-tiden hade DAX-terminen i Frankfurt och Parisbörsens CAC 40 båda stigit med cirka 0,5 procent. Handeln hos IG visade samtidigt en uppgång på 0,6 procent i Stockholm.

I fredags sjönk OMXS30 med 1,1 procent efter en stark amerikansk jobbsiffra som pressade fastighetsbolagen samtidigt som bankerna fick en skjuts uppåt.

"Jobbrapporten kommer troligen att öka Feds inriktning att frontladda räntehöjningarna tills räntenivån ligger över den neutrala med en klar marginal de kommande månaderna", skrev TD Securities i en kommentar enligt Bloomberg News.

Bland svenska bolag har nyheterna i det närmaste lyst med sin frånvaro under måndagsmorgonen.

Cary Groups oberoende budkommitté anser att budet från CVC Fonder och Nordic Capital "inte är oskäligt ur ett finansiellt perspektiv" givet rådande osäkerheter. Därför rekommenderas aktieägare med en kortsiktig investeringshorisont eller lägre risktolerans att acceptera budet. För investerare med en långsiktig investeringshorisont och/eller högre risktolerans är rekommendationen däremot att inte acceptera budet.

Astra Zeneca och Daiichi Sankyos läkemedel Enhertu har godkänts av FDA i USA för behandling av vuxna patienter med en form av spridd bröstcancer.

Miljöteknikbolaget Swedish Stirling meddelade att Glencore International, Merafe Resources och familjen af Jochnick - tillsammans ankarinvesterarna – åtagit sig att teckna preferensaktier vid en eventuell nyemission av preferensaktier som bolaget planerar att genomföra senare i år. Teckningsåtagandena uppgår till sammanlagt 37 miljoner kronor.

På analysfronten har Deutsche Bank sänkt riktkursen för Evolution till 1.005 kronor från 1.175 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.Direkt-SE