BÖRSEN: VÄNTAS INLEDA OREGELBUNDET, CASTELLUM GÖR NYEMISSION

2023-02-13 08:43:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda veckan kring oförändrad nivå mot i fredags. Blickarna riktas mot fastighetsbolaget Castellum som i samband med bokslutet meddelade en nyemission för att stärka den finansiella ställningen.

Asienbörserna har överlag rört sig nedåt i början av en vecka som bland annat bjuder på viktig USA-inflationsdata på tisdag. Oljepriserna har sjunkit tillbaka på morgonen, efter att en uppgång på nära 2 procent under fredagen summerat en vecka där både Nordsjöoljan Brent och den amerikanska WTI-oljan klättrade 8 procent.

Terminerna för Frankfurt- och Parisbörserna indikerar öppningar marginellt över nollstrecket. IG Markets förhandel pekar även mot att den svenska aktiemarknaden öppnar omkring oförändrat. I fredags sjönk storbolagsindexet OMXS30 för femte dagen i rad och stängde vid nivån 2.201.

Castellum har meddelat planer på att ta in 10 miljarder kronor i nytt kapital i en helt garanterad företrädesemission. Den största ägaren - Akelius Residential Property – har åtagit sig att teckna sin pro-rata-andel på närmare 13 procent och är en av garanterna. Castellum förvaltningsresultat på 912 miljoner kronor för det fjärde kvartalet var 13 procent lägre än analytikernas förväntan, enligt Infront.

Ratoskoncernen redovisade ökad omsättning och justerat ebita-resultat, men lägre nettovinst. En sänkning av utdelningen föreslås av styrelsen. På grund av ett försämrat klimat för noteringar senarelägger Ratos den planerade ägarspridningen i norska Aibel.

Bland övriga rapportbolag fanns Teqnion, som investerar huvudsakligen inom den industriella sektorn. Bolaget rapporterade högre nettoomsättning och ebita-resultat, men lägre ebita-marginal än under jämförelseperioden.

Rapporterade gjorde även Nitro Games vars intäkter nästan dubblerades, men där resultatet fortfarande var negativt.

Beträffande bostadsmarknaden kan noteras att SEB:s boprisindikator fortsatte att återhämta sig i februari, om än alltjämt inom negativt territorium.

Irlab har meddelat uppdaterade tidsplaner för projektportföljen. Bland annat har patientrekryteringen i den pågående fas 2b-studien med pirepemat försenats.

Dagens Industri rekommenderar sälj i H&M-aktien. Modeföretaget är värderat som ett tillväxtbolag, men är det inte, enligt tidningen. Förbättras inte rörelsen dramatiskt framöver finns det en risk att aktien halveras i värde, heter det i analysen.

Börsveckan rekommenderar köp för Nordic Paper och Norske Skog, men råder att sälja Epiroc och avvakta med SSAB, Skåne-Möllan och Bergman & Beving.

Avseende rekommendationsförändringar från investmentbanker kan noteras att Handelsbanken sänkt sin långsiktiga rekommendation, på tre års sikt, för teknikföretaget Mycronic från outperform till market perform.

Miljöteknikbolaget Permascand har fått sänkt rekommendation från Carnegie till behåll från köp. Samma analyshus har höjt sin riktkurs på fredagens kursvinnare Saab.

Vidare har Goldman Sachs inlett bevakning av Epiroc med rekommendationen köp. Riktkursen är 245 kronor, vilket kan jämföras med fredagens stängningsnivå kring 201 kronor.

När acceptperioden i Bonnier News höjda bud på Readly löpte ut den 9 februari hade aktier motsvarande 64 procent i det digitala magasinbolaget lämnats in. Bonnier News förlänger acceptperioden till den 23 februari.

I eftermiddag väntas delårsrapport från Invisio.Direkt-SE