BÖRSEN: VÄNTAS FORTSÄTTA UPPÅT EFTER GÅRDAGENS UPPGÅNGAR

2023-03-17 08:43:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en positiv öppning inför fredagens öppning, efter torsdagens breda uppgångar i volatil handel. Den bankkris som varit i fokus rullade vidare med likviditetsstöd från storbanker för amerikanska First Republic Bank efter svensk stängning på torsdagen.

För den svenska öppningshandeln indikerades en uppgång på 0,5 procent, enligt IG. Strax efter 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen 0,4 procent upp och i Paris låg CAC 40-terminen 0,8 procent högre.

På torsdagen stängde Stockholmsbörsen på plus 1,4 procent. Stöd kom i form av besked om att den schweiziska centralbanken SNB kommer att stötta den krisande banken Credit Suisse via stora lånegarantier.

Under tidiga morgonen steg börserna i Asien efter lättnaden för First Republic Bank. Börserna i USA avslutade handeln muntert på torsdagen, där indexnivåerna landade nära dagshögsta. På fredagen löper en rad kontrakt för indexterminer, börsindexoptioner och aktieoptioner ut samtidigt (triple witching), vilket kan leda till svängningar i handeln.

I ett relativt tunt nyhetsflöde relaterat till de svenska börsbolagen noterades att den kinesiska fordonsbolagsinvesteraren Zhejiang Geely, största ägare i Volvo Cars och även storägare i lastbilstillverkaren AB Volvo, har dumpat hela innehavet i den tyska lastbilstillverkaren Daimler.

Avyttringen medför att Geely kan ta plats i styrelsen i Daimler-konkurrenten Volvo, där fordonsinvesteraren också är storägare, enligt ägarstyrningsexperter som Dagens Industri intervjuat.

Nepa, som gör mjukvara för marknadsundersökningar, redovisade på torsdagsmorgonen ett rörelseresultat på -3,8 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022 (10,7). Bolaget meddelade även att de under årets första månader har observerat en fortsatt svag marknadstillväxt från slutet av året före.

Spiffbet, som utvecklar onlinespel för kasino och betting, avser genomföra en kvittningsemission och en parallell företrädesemission. Bolaget bedömer fortsatt att ebitda-breakeven är möjlig under 2023.

"Emissionerna förväntas sammantaget lätta bolagets skuld och räntebörda och ge bolaget förutsättningar för potentiella tilläggsförvärv, lanseringar på nya geografiska marknader samt eventuella strukturaffärer", heter det.

Oljebolaget Enquest senarelägger publiceringen av sin bokslutsrapport för 2022 till den 5 april, från den 23 mars. Anledningen är förändringar i brittiska skatteregler kring energivinster.

Priset på Nordsjöoljan Brent har stigit på morgonen. Spotpriset var upp 1,5 procent sedan torsdagens stängningstid på Stockholmsbörsen. Även samtliga basmetaller och ädelmetaller handlades på plus.

Ur analysflödet noterades att Deutsche Bank höjer riktkursen för Essity till 280 kronor från 265 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.

USA-räntorna har stigit rejält efter svensk stängning på torsdagen medan dollarn har tappat mot de flesta andra stora valutor.

Tidigt på fredagsmorgonen är den amerikanska tvåårsräntan 18 punkter högre på 4,19 procent och tioårsräntan 15 punkter upp på 3,57 procent.

Kronan var 6 öre starkare mot dollarn och 2 öre starkare mot euron.Direkt-SE