BÖRSEN: VÄNTAS FALLA IGEN, OLJEPRISET UPPE VID 130 DOLLAR

2022-03-07 08:39:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas på måndagen öppna över 2 procent ned i linje med andra börser i Europa och Asien. Brent-oljepriset har stigit till närmare 130 dollar per fat i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. Oron för en utdragen konflikt i landet har ökat efter att Rysslands president Vladimir Putin varnat för att kriget kommer att fortsätta.

Den svenska aktiemarknaden väntas enligt IG Markets förhandel sjunka 2,3 procent, efter fredagens riskaverta tapp för storbolagsindexet OMXS30 på 3,1 procent till nivån 1.986 som skedde med verkstadsbolag och banker som sänken. Fredagens starka amerikanska arbetsmarknadsdata förstärkte förväntningarna om en amerikansk styrräntehöjning i mars. USA-börserna återhämtade sig något på fredagskvällen, men slutade ändå på minus.

"Attackerna mot Ukraina fortsätter att förvärras med raketanfall under natten mot bland annat Odessa. Samtal om att stoppa rysk oljeimport till USA och EU har bidragit till att oljepriset stigit ytterligare", konstaterar SEB i ett marknadsbrev. Det har även kommit uppgifter om att samtalen mellan Iran och omvärlden om att återuppliva kärnenergiavtalet från 2015 kan ha kört fast efter ryska krav.

Finanskoncernen Spotlight Group, som bland annat bedriver handelsplattformen Spotlight Stock Market, har vinstvarnat för det första kvartalet med anledning av försämrat marknadsklimat. Bolaget drar tillbaka sitt utdelningsförslag.

Metallgrossisten BE Group har upphört med beställningar och betalningar till bolag som omfattas av de globala sanktioner som införts mot Ryssland till följd av invasionen av Ukraina. Drygt 10 procent av BE Groups totala stålinköp kom i fjol från ryskkontrollerade stålproducenter. Kriget kommer att ha stor inverkan på den europeiska stålmarknaden med brist och kraftiga prishöjningar som en konsekvens, bedömer BE Group.

Bulten, som är underleverantör till fordonsindustrin, har beslutat att avveckla sin verksamhet i Ryssland. Beslutet kan resultera i nedskrivningar.

Capio Services lägger bud på GHP Specialty Care vid 35 kronor per aktie, eller totalt 2,5 miljarder kronor. GHP:s styrelse rekommenderar ägarna att tacka ja till erbjudandet.

Lundin Energy har meddelat en företagsbeskrivning för den nya affärsverksamheten vars inriktning är enkom förnybar energi, efter avyttringen av oljeverksamheten till norska Aker BP. Ny vd för Lundin Energys förnybara verksamhet blir Daniel Fitzgerald.

NCC har fått ett par byggordrar värda sammanlagt närmare en miljard kronor.

Affärsvärlden rekommenderar köp av aktier i Leo Vegas.

Börsveckan råder i sitt nya nummer till köp av aktier i försvarsföretaget Saab och bygghissbolaget Alimak.

Autoliv handlas på måndagen exklusive rätt till en kvartalsutdelning på 0:64 dollar.

Vid 11-tiden väntas SAS trafikstatistik för februari.Direkt-SE