BÖRSEN: VÄNDNING TILL PLUS, OMXS30 +0,4%

2022-12-29 12:39:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen, som inledde torsdagen nedåt, hade vid lunchtid vänt till plus i fortsatt tunn mellandagshandel. USA- och Asienbörserna har backat tillsammans med oljepriserna sedan ett ökande antal covid-fall, i ett återuppöppnat Kina, oroat marknaden.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var strax innan 12.30 upp 0,4 procent till nivån 2.060. Aktier för måttliga 2,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen, som utvecklades något bättre än de ledande Europabörserna.

Storbolagsindexet toppades av medicinteknikbolaget Getinge och vitvaruföretaget Electrolux som båda var upp 1,1 procent, följt av telekombolaget Tele2, upp 1 procent.

I botten av indexet återfanns i stället Ericsson och H&M som var ned runt en halv procent. Även fastighetsbolaget SBB noterades i bottenskiktet, även om aktien var ned mindre än den utdelning om 11 öre som skiljts.

Filo Mining adderade 5,7 procent och därmed har familjen Lundins prospekteringsbolag stigit nära 120 procent hittills i år. Filo del Sol är enligt bolaget potentiellt en av de största kopparfyndigheterna i världen och skulle vara en strategisk tillgång för de stora gruvföretagen, sade vd Jamie Beck i en intervju med Dagens Industri.

Diagnostikbolaget Arocell lyfte 24 procent efter besked om att ha fått registreringsbevis från kinesiska myndigheter, vilket innebär att produkten TPS Clia är godkänd för försäljning i landet.

Prebona har meddelat att bolagets näringslösning kommer att installeras hos kund inom ramen för det samarbete som enligt besked på onsdagen ska ske mellan Opticept och Syngenta kring behandling av rosor med producenten One Flora Group i Nederländerna. Prebona-aktien steg 3 procent på Spotlight.

M2 Holding, som styrs av finans- och fastighetsmannen Rutger Arnhult, har minskat innehavet i Wästbygg så att andelen av rösterna nu understiger 50 procent. Efter transaktionen uppgår M2 Holdings ägande i Wästbygg till drygt 46 procent av rösterna. Wästbygg steg 1 procent.

Kvalitena har sålt hela sitt innehav i Maha Energy, enligt ett flaggningsmeddelande på onsdagskvällen. Maha Energy sjönk 1,6 procent i en oljesektor som överlag gick svagt i spåren av ett sjunkande oljepris.

H&D Wireless avancerade 6,7 procent efter att ha fått två order till ett sammantaget värde om 1 miljon kronor.

Coegin Pharma sjönk 11 procent efter att ha aviserat två kapitalanskaffningar på sammanlagt 25 miljoner kronor.

Företags försök att ta in pengar dämpas fortsatt av de svaga ekonomiska utsikterna. Tech-bolaget Plexians företrädesemission på 33 miljoner kronor som kommunicerades i oktober tecknades bara till drygt 20 procent och garanterna fick därmed teckna 29 procent, vilket tog den totala teckningsgraden till 50 procent. Aktien backade 14 procent.

IT-säkerhetsföretaget Secits företrädesemission på 34 miljoner kronor fick till 35 procent tecknas av emissionsgaranterna. 55 procent av emissionen tecknades med stöd av teckningsrätter medan 10 procent tecknades utan stöd av teckningsrätter. Aktien ökade 9,5 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 29 december

image

Källa: InfrontDirekt-SE