BÖRSEN: VÄNDER TILL MINUS, RÅVAROR OCH BANKER NED, OMXS30 -0,6%

2022-07-05 12:06:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter att ha börjat tisdagen på plus vände Stockholmsbörsen under förmiddagen till negativa index.

Dustin fick tummen ned av börsen efter att ha kommit med kvartalsrapport och SAS fortsatte sin resa nedåt efter att ha ansökt om att inleda ett så kallat chapter 11-förfarande i USA.

Omkring klockan 12 hade OMXS30 sjunkit med 0,6 procent till 1.883 och aktier för cirka 5,3 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX 1 procent lägre medan franska CAC 40 tappade 1,3 procent.

Inom OMXS30 syntes Evolution i topp med ett avancemang på 1,2 procent. Närmast därefter följde ABB som steg 0,8 procent efter att ha fått höjd rekommendation till köp av Carnegie.

Sämre gick det för Boliden och H&M, som handlades ned 3 respektive 2 procent. Även storbankerna handlades lägre med nedgångar på 1-1,6 procent för Nordea, SEB och Swedbank medan Handelsbanken höll emot bättre och endast tappade 0,3 procent.

Turbulens var det fortsatt i krisande SAS, vars aktie tappade ytterligare 14 procent till 0:53 kronor. På morgonen framkom att bolaget lämnat in en ansökan om att i USA inleda ett så kallat chapter 11-förfarande, en rättslig process för finansiell rekonstruktion under tillsyn av domstol. Flygbolaget skrev att det räknar med att kunna uppfylla sina affärsförpliktelser på kort sikt och att det är i "långt gångna" diskussioner med ett flertal potentiella långivare gällande ytterligare bryggfinansiering.

Dustin bekände färg för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår (mars-maj). Det justerade ebita-resultatet var 201 miljoner kronor, vilket var lägre än väntade 218 miljoner kronor enligt Infronts analytikerestimat. Den organiska försäljningstillväxten var dock 19,7 procent vilket var klart högre än väntade 13,0 procent. Marknaden var emellertid inte imponerad och handlade ned aktien 6 procent.

Thule avancerade 1,3 procent. I en analys skrev Dagens Industri att friluftsbolaget kan vara näst på tur att bli uppköpt, mot bakgrund av Nordic Capital och CVC partners bud på Cary Group tidigare.

"Bolaget har många grunddrag som riskkapitalbolag gillar och värderingen är nu historiskt pressad", skrev tidningen om Thule.

Vivesto, som tidigare hette Oasmia, har beslutat att avveckla sin verksamhet i Ryssland och tar därmed en nedskrivning på cirka 45 miljoner kronor. Aktien backade 6,9 procent.

Medicinteknikbolaget Irras rasade 41 procent till 1:10 kronor. Bolaget meddelade om en företrädesemission på 215 miljoner kronor där teckningskursen har satts till 0:30 kronor, cirka 84 procent under måndagens stängningskurs 1:86 kronor. Bolaget har även satt upp nya finansiella mål där ett är att nå en omsättning på minst 35 miljoner kronor 2022. Bolagets ir-chef Sten Gustafsson ansåg inte att intäktsmålet för i år är konservativt satt.

"För att i det stora hela växa från 22 till 35 (miljoner kronor, reds anm) är väl inte jätteförsiktigt egentligen", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.OMXS30 tisdagen den 5 juli

image

Källa: InfrontDirekt-SE