BÖRSEN: VÄNDER NED, NYA COVID-NEDSTÄNGNINGAR, OMXS30 -0,2%

2021-11-19 12:38:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen hade sjunkit tillbaka något vid lunchtid på fredagen. Börssentimentet dämpades av den oväntat höga producentprisinflationen som Tysklands statistikmyndighet meddelade under morgonen och nya europeiska besked om nedstängningar mot covid-19. Delårsrapporter från mindre bolag dominerade samtidigt nyhetsflödet.

Klockan 12.15 var OMXS30-indexet ned 0,2 procent till 2.369. Aktier för 11,5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Inom storbolagsindexet steg Astra Zeneca med 1,8 procent och kommunikationstjänsteföretaget Sinch med 1,4 procent. På den nedre delen backade Swedish Match med 2,5 procent. Högst omsatt var återigen livekasinobolaget Evolution som var ned 0,2 procent.

Bland de relativt stora bolagen backade även investmentbolaget Storskogen med 4,5 procent. Aktien har svängt upp och ner under veckan.

En rad delårsrapporter från bolag längre ned i listorna har trillat in. Björn Borg var upp 14 procent efter ett tredje kvartal med en nettoomsättning som steg 7 procent. Uppgången förklaras till största del av en positiv trend och stark tillväxt online.

Sämre gick det för Azelio som föll 4,8 procent. Solenergiföretagets nettoresultat sjönk till -92 miljoner kronor sedan bolaget börjat skriva av de utvecklingskostnader som ackumulerats. Pandemin och den rådande komponentbristen försenar bolagets expansionsplaner, enligt vd Jonas Eklind.

Nedåt var det även för Fractal vars försäljning föll till 85 miljoner kronor i det tredje kvartalet (183). PC- och gaminghårdvarubolaget påverkades negativt av leverans- och komponentstörningar, likt under andra kvartalet. Aktien sjönk 3,3 procent.

Oncopeptides inledde handelsdagen med en uppgång på 30 procent men vände snabbt ned. ABG Sundal Collier har sänkt sin rekommendation till sälj med bibehållen riktkurs. I skrivande stund var aktien ned 24 procent under hög omsättning.

Inzile har utsett Yago Mendez till vd med omedelbart tillträde. Elfordonstillverkarens tillförordnade vd Klas Åhgren blir chef för nya affärsområdet Hotel & Resort. Aktien avancerade 9 procent.

Det kinesiska tech- och gamingkonglomeratet Tencent har ökat sitt innehav i gamingbolaget Paradox och därmed tagit klivet upp som den tredje största ägaren. Paradox-aktien var upp 1,8 procent.

JP Morgan har inlett bevakning av Truecaller, som har en tjänst för att identifiera och blockera oönskade samtal, med rekommendationen övervikt och riktkurs 135 kronor. Även Citi har inlett bevakning men med neutral rekommendation och riktkursen 117 kronor. De båda bankerna var rådgivare i samband med Truecallers börsnotering i oktober. Aktien steg 6 procent till 114 kronor.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 fredagen den 19 november

imageKälla: InfrontDirekt-SE