BÖRSEN: UPPGÅNGEN KOM AV SIG PÅ EFTERMIDDAGEN, OMXS30 +0,1%

2022-05-20 17:51:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades upp under större delen av fredagen, sedan en positiv ton under morgonen slagits an av den kinesiska centralbanken som valt att sänka räntan.

När USA-börserna kort efter öppning vände nedåt avtog dock optimismen även i Europa och efter att ha balanserat på gränsen mellan plus och minus stängde Stockholm till slut upp marginellt.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,1 procent till 1.994 och aktier för 19,3 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland bolagen inom OMXS30 var Sinch starkast med en uppgång på 3 procent, medan Astra Zeneca steg 2,7 procent och Evolution handlades upp 1,9 procent.

Svagast i storbolagsindexet var i stället en rad industriaktier där SKF var sämst med en nedgång på 2,3 procent. Volvo tappade 2,1 procent, Alfa Laval 1,5 procent och Electrolux lika mycket.

Securitas hamnade i strålkastarljuset sedan SVT:s Uppdrag Granskning rapporterat att två av bolagets medarbetare stängts av och varslats om uppsägning efter att ha handlat i strid med bolagets uppförandekod – vad det handlar om i detalj har dock ännu inte framkommit. Securitas sjönk 3,3 procent.

Catena Media uppgav att bolaget mött strategiskt intresse från tredje part för att förvärva vissa tillgångar och bolaget har därför inlett en strategisk utvärdering av vissa verksamhetsdelar. Aktien lyfte 14 procent.

Björn Borg släppte sin rapport för det första kvartalet i samband med torsdagens börsstängning. Klädbolagets vd Henrik Bunge konstaterade att bolaget startat 2022 "otroligt starkt". Rörelseresultatet ökade till 29,3 miljoner kronor i det första kvartalet samtidigt som omsättningen steg 23 procent. På nedsidan fanns en sämre bruttomarginal. Aktien steg 2,4 procent.

Soltech har fått i uppdrag att bygga både en ny tak- och solanläggning på Eurosteels anläggning i Nybro. Det handlar om en order med ett totalt värde på 10,5 miljoner kronor och aktien belönades med en uppgång på 1,5 procent.

Forskningsbolaget Saniona föll hela 18 procent efter negativa besked från Mexiko. Den tekniska kommittén för nya molekyler vid den mexikanska tillsynsmyndigheten Cofepris har inte kunnat lämna ett positivt yttrande kring tesofensin.

Telia har höjts till köp av UBS, som noterar att bolaget har återvänt till tillväxt och att det är exponerat mot en marknad som håller på att återhämta sig. Telia stärktes 1 procent.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin kortsiktiga rekommendation på tre månaders sikt för Bico till behåll från köp. Aktien backade 4,2 procent.

Blankningarna i Stillfront har fortsatt att minska och är nu nere vid den lägsta nivån på ett år. Aktien klättrade 3 procent.

På fredagen gjorde Vultus, som utvecklat en plattform för precisionsgödsling med hjälp av satellitbilder, debut på Spotlight. Teckningskursen för en så kallad unit innehållande två aktier och en teckningsoption var 11:60 kronor. Aktien slutade dagen vid 5:26 kronor och teckningsoptionen stängde på 0:40 kronor, vilket indikerade en värdenedgång för en unit på cirka 6 procent.OMXS30 fredagen den 20 maj

image

Källa: InfrontDirekt-SE