BÖRSEN: UPPGÅNG OCH HANDEL VID REKORDNIVÅER, OMXS30 +2,7%

2021-03-08 17:42:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg kraftigt på måndagen i en hausseartad tendens. Uppgången fick bränsle av förhoppningar om en ekonomisk återhämtning efter covid-19 pandemin. OMXS30 index handlades till nya rekordnivåer.

Vid börsens stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 2,7 procent till nivån 2.103. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på nästan 26 miljarder kronor.

"Hopp om en stark återhämtning blandat med oro för inflation och rapporter om ökad virusspridning på olika håll i världen talar för fortsatt volatila marknader", skrev SEB i ett marknadsbrev.

Bland måndagens vinnare fanns Autoliv som avancerade drygt 6 procent följt av Sandvik med en uppgång på nästan 5,5 procent.

Måndagens omsättningsliga toppades av Evolution Gaming. Aktien backade med knappt 1 procent. Sinch och Embracer hängde heller inte med i de positiva indexrörelserna Sinch handlades oförändrat medan Embracer sjönk 2 procent. Gemensamt för de tre nämnda bolagen var att de haft en svag utveckling i slutet på förra veckan, där inte minst tillväxtbolag med höga p/e-tal hade det tufft.

Soltech köper Provektor Sweden, vilket är det största förvärvet i bolagets historia. Aktien belönades med en uppgång på drygt 8 procent.

Expression Biotech rusade upp 25 procent. Danska Bavarian Nordic har presenterat vad som beskrivs som lovande prekliniska data för en ny vaccinkandidat mot covid-19. Dessutom har ansökan om klinisk studie godkänts. ABNCoV2 är resultatet av ett samarbete mellan Expression Biotech och Adaptvac tillsammans med konsortiet Prevent-nCoV, där Bavarian Nordic har en exklusiv global licens.

Arcane Crypto klättrade upp drygt 8 procent efter att styrelseledamot Kristian Kierkegaard köpt sina första aktier i bolaget.

Medicinteknikbolaget Implanticas produkt Refluxstop kommer att lanseras i Sverige med ersättning av offentlig sjukvård. Aktien adderade 2,5 procent.

Forskningsbolaget Combigene rasade 17 procent. Bolaget aviserade planer på att göra en fullt garanterad företrädesemission på 75 miljoner kronor.

Sprint Biosciences partner för läkemedelsprojektet Petra01, Ravenna Pharmaceuticals, har sålt projektet till det cancerläkemedelsföretaget Hibercell. Aktien föll 9 procent.

Enad Global 7 steg 7 procent. Redeye har höjt sin värdering för gamingbolaget från 90 till 120 kronor per aktie.

Verkstadsbolaget Trelleborg steg lite mer än 4 procent med stöd av en köprekommendation från Dagens Industri.

Börsveckan sätter köpråd på Dedicare, Malmbergs och Elos Medtech men råder till att sälja Inzile. Köprådsaktierna steg från cirka 2-6 procent medan Inzile sänktes 5 procent.

Bergsstaten har avvisat Igrenes ansökan om bearbetningskoncession för utvinning av naturgas inom Morafältet i Siljansringen. Aktien tappade 10 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 8 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE